Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ABLV: FinCEN ziņojumā par naudas atmazgāšanu ir nepatiesa informācija

ABLV Bank ir iepazinusies ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) sniegtā ziņojuma priekšlikumu attiecībā uz ABLV banku. FinCEN paziņojumā arī pausts, ka bankas vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. Banka pēc sākotnējās informācijas izpētes pauda uzskatu, ka tajā izmantota nepatiesa informācija. Ziņojumā arī neesot ņemta vērā būtiska informācija par bankas pēdējos gados paveikto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, paziņojumā presei norāde ABLV.

FinCEN paziņojumā norāda, ka ABLV Bank biznesa prakse nodrošinot finanšu pakalpojumu sniegšanu klientiem, kuri vēlas izvairīties no regulatoru prasībām. ASV institūcija uzskata, ka bankas vadība un darbinieki ir līdzvainīgi klientu pretlikumīgajās finanšu darbībās, tostarp naudas atmazgāšanā un tā dēvēto čaulas uzņēmumu izmantošanā, lai slēptu to pretlikumīgo bankas darījumu patieso dabu un atbildīgo identitātes.

"ABLV Bank uzskatāma par novatorisku un progresīvu attiecībā uz pieeju, lai apietu finanšu sistēmas noteikumus," teikts ziņojumā. "Banka veicina naudas atmazgāšanas un regulējošo noteikumu apiešanas shēmas un nodrošina, ka viltus dokumentācija finanšu shēmu atbalstīšanai, daļu no kuras sagatavo paši bankas darbinieki, ir augstākās kvalitātes," klāsta FinCEN.

Tikmēr ABLV Bank uzsver, ka "sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus."

Tāpat banka norāda, ka pilnībā sadarbojas ar Finanšu kapitāla un tirgus komisiju (FKTK) un sniegs tai visu nepieciešamo informāciju.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) noteicis sankcijas Latvijas bankai ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas esot palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"ABLV Bank ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu," paziņoja finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere. "Turklāt ABLV Bank ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem."

Banka nav novērsusi risku, ko rada šie konti, kas ietver plašu nelikumīgu darbību Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Nelikumīgā finansiālā darbība ietver pārskatījumus pusēm, kuras saistītas ar ANO atzīmētiem uzņēmumiem, kuri ir iesaistīti Ziemeļkorejas ballistisko raķešu iepirkšanā vai eksportā.

Ministrijas lēmumus liek finanšu institūcijām spert īpašus pasākumus pret banku. Šie pasākumi var ietvert ziņošanu par noteiktām transakcijām un korespondentkontu vai izmaksas kontu aizliegumu.

Latvijas banku uzraugs - FKTK - apstiprināja, ka ir informēta par šādu ASV Finanšu ministrijas iestādes paziņojumu.

FKTK uzsvēra, ka ABLV Bank turpina darbību un ir atbildīga par turpmāko risinājumu vadību, veicot attiecīgu darbu ar FinCEN. Banka esot tiesīga izteikt viedokli ASV pusei par šo paziņojumu 60 dienu laikā.

FKTK iepazīstas ar šo paziņojumu pamatojošajiem dokumentiem, kā arī sadarbojas ar Eiropas Centrālo Banku, kuras tiešajā uzraudzībā atrodas šī Latvijas komercbanka.

ABLV Bank ir jāturpina iesāktais darbs un komunikācija ar klientiem, lai nodrošinātu viņiem visu nepieciešamo informāciju un sniegtu nolīgtos pakalpojumus, savukārt klientiem papildu informācijas saņemšanai ir jāvēršas bankā, informēja FKTK.

ABLV Bank pēc aktīvu apjoma ir otra lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. ABLV Bank obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

ABLV Bank atrodas tiešā Eiropas Centrālās Bankas (ECB) uzraudzībā.

ECB īstenotais Vienotais uzraudzības mehānisms darbu sāka 2014. gada novembrī. Tā mērķis ir nodrošināt Eiropas banku sistēmas drošību un noturību un veicināt finanšu integrāciju un stabilitāti Eiropā. Pašlaik mehānismā ietilpst 19 eirozonas valstis. ECB tieši uzraugāmās kredītiestādes veido gandrīz 85% no eirozonas banku kopējiem aktīviem.

Katrā valstī ECB tiešai uzraudzībai pakļautas vismaz trīs vissvarīgākās kredītiestādes. Latvijā ECB tieši uzrauga Swedbank, SEB banku un ABLV Bank. Uzraudzība norit sadarbībā ar FKTK.

(papildināta informācija 1.; 2. un 3. rindkopās)

Top komentāri

RukTuk
R
Būtu interesanti dzirdēt par "bankas pēdējos gados paveikto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā". Kādā virzienā ir vērstas šīs aktivitātes.
āksti
ā
Nu un ko fuktuks? :))) Neko neredzēja, neko nesaoda? Un rietumene un trastene? :)
Nekad vairs 1940 gadu !
N
Diezin kuram mēs ticēsim — Pūķina impērijas kalpiem vai mūsu sabiedrotajiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas