Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ādaži ir vērienīgo NATO mācību smadzenes

Vērienīgās NATO un partnervalstu mācības Steadfast Jazz 2013 ir sākušās un šobrīd norit pēc plāna, aģentūrai LETA apstiprināja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Daina Ozoliņa.

Mācībās Steadfast Jazz 2013, kas sākās 2.novembrī un ilgs līdz 9.novembrim, Latvijā norisinās komandvadības mācību vingrinājums, kas norit saskaņā ar scenāriju. Savukārt Polijā notiek lauku mācības. "No šejienes komandē spēkus, kas atrodas Polijā," skaidroja Ozoliņa.

Tāpat kā citās Steadfast mācībās līdz šim, šajās tiks izmantots iedomāts scenārijs, kurā tiks izspēlētas krīžu reaģēšanas situācijas ar iedomātiem dalībniekiem. Tas ir balstīts uz aizsardzību. Latvijā, Ādažu bāzē, atrodas NATO Reaģēšanas spēku vadības štābs jeb galvenais mācību štābs, kas, balstoties uz iedomāto scenāriju, vada NATO Reaģēšanas spēku vienību aktivitātes. "Varētu teikt, ka Latvijā atrodas "mācību smadzenes"," sacīja Ozoliņa.

"Esmu pārliecināts, ka mācības būs ļoti veiksmīgas," pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V). Ministrs izteica cerību, ka šīs mācības nebūs pēdējās. "Viens no lielākajiem uzdevumiem NATO iekšienē ir noturēties pie principa neorganizēt mācības datoru ekrānos, izmantojot jaunās tehnoloģijas," pilda Pabriks, uzsverot, ka šāda veida mācības drošībai nozīmē ļoti daudz.

1.novembrī mācību "Steafast Jazz" vadītājs Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hans Lotārs Domroze ieradās Ādažu bāzē, lai teiktu atklāšanas runu mācību dalībniekiem.

"Es apsveicu visus ar mācību sākšanos. Mēs jau esam sasnieguši ļoti labus rezultātus, esam izveidojuši Ādažu bāzē pārvietojamo štābu un tas ir sācis darbu, pateicoties uzņemošās valsts atbalstam," sacīja ģenerālis Domrose. "Es jūs visus aicinu šajās mācībās vairāk domāt nevis par izaicinājumiem, bet par iespējām, un izrādīt iniciatīvu, lai sertifikācijas process noritētu veiksmīgi."

Tāpat mācību vadītājs atgādināja, ka "Steadfast Jazz 2013" notiek ne tikai Latvijā, bet arī NATO štābos Itālijā, Vācijā, Lietuvā, Beļģijā, Norvēģijā, kā arī Nīderlandē, kā arī Polijā Dravsko Pomorski mācību poligonā, kur mācībās piedalīsies daudznacionālie spēki.

Tiekoties ar NBS komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, ģenerālis Domrose pateicās par Latvijas ieguldījumu mācību Steadfast Jazz organizēšanā un uzņemošās valsts atbalsta sniegšanā. "Es esmu ļoti priecīgs par iespēju būt Latvijā, šī ir brīnišķīga zeme ar lieliskiem cilvēkiem. Mēs esam gandarīti par sadarbību un apzināmies, ka līdz ar uzņemošās valsts atbalstu Latvija ir uzņēmusies lielu slogu, un esam pateicīgi par jūsu ieguldījumu," teica ģenerālis Domrose.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens un Baltijas valstu prezidenti apmeklēs NATO un partnervalstu mācības Steadfast Jazz 2013 un piedalīsies preses konferencē 6.novembrī Ādažu kultūras centrā. "Arī uzaicinātie Krievijas pārstāvji ieradīsies trešdien," apstiprināja Ozoliņa.

Komandvadības mācībās Steadfast Jazz 2013 piedalās vairāk nekā 140 Latvijas bruņoto spēku karavīru, kā arī AM un civilo institūciju pārstāvju, savukārt 33 Nacionālo bruņoto spēku Izlūkošanas rotas karavīri piedalīsies mācību lauka vingrinājumā Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā. Ap 300 karavīru būs iesaistīti ar mācību uzņemšanu Latvijā saistīto jautājumu risināšanā.

LETA jau ziņoja, ka mācību Steadfast Jazz mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus - augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc ir nepieciešams regulāri pārbaudīt to gatavību. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts 2014.gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Vienlaicīgi ar mācībām Steadfast Jazz 2013 Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisināsies arī uzņemošās valsts atbalsta mācības Baltic Host 2013. Tās ir štāba mācības, kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību, uzņemot sabiedroto spēkus. Kopš 2009.gada mācības norisinās katru gadu, un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm. Šogad mācību vadošā valsts ir Latvija.

Abu mācību norisē no Latvijas ir iesaistīti ap 500 dalībnieku. Komandvadības mācībās piedalīsies vairāk nekā 140 Latvijas bruņoto spēku karavīru, kā arī Aizsardzības ministrijas un civilo institūciju pārstāvju, savukārt 33 Nacionālo bruņoto spēku Izlūkošanas rotas karavīri piedalīsies mācību lauka vingrinājumā Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā. Ap 300 karavīru būs iesaistīti ar mācību uzņemšanu Latvijā saistīto jautājumu risināšanā.

Kopumā mācībās piedalīsies ap 6000 dalībnieku no 20 valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas