Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ādažos izvietoto NATO bataljonu turpmāk komandēs pulkvežleitnants Šons Frenčs

Ādažu kultūras centrā šodien notika NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadības maiņas ceremonija, noslēdzoties pirmajai Latvijā izvietotās kaujas grupas karavīru rotācijai, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Ceremoniju vadīja Kanādas bruņoto spēku Apvienoto operāciju pavēlniecības Štāba priekšnieks Viljams Sejmors, un tās laikā Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas vadību pārņēma pulkvežleitnants Frenčs, nomainot līdzšinējo kaujas grupas komandieri pulkvežleitnantu Veidu Rutlandu.

Ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos Imants Ziediņš, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris Atis Ilmārs Lejiņš un citi augsta līmeņa viesi.

"Kanādas vadītās kaujas grupas klātbūtne Latvijā ir nepārprotami apliecinājusi, ka tā stiprina NATO kolektīvo drošību un sadarbību starp Latvijas bruņotajiem spēkiem un kaujas grupas dalībvalstīm. Es esmu ļoti pateicīgs saviem kolēģiem no visām valstīm, kas ietilpst kaujas grupā, kā arī kaujas grupas karavīriem par viņu ieguldījumu mūsu kopīgās drošības veicināšanā, apliecinot arī pilnīgu gatavību aizstāvēt Latviju, ja šāda nepieciešamība rastos. Sabiedroto spēki Latvijā atrodas mūsu kopīgo vērtību vārdā, un kopīgiem spēkiem mēs kļūsim stiprāki un savstarpēji izveidosim ciešu ilgtermiņa sadarbību," ceremonijā sacīja Bergmanis.

"Esmu lepns par to, ko kopā ar kaujas grupu pēdējo septiņu mēnešu laikā esam paveikuši Latvijā. Ar mūsu sabiedroto un reģionālo partneru atbalstu esam izveidojuši labu pamatu turpmāko rotāciju veiksmīgai darbībai, stiprinot reģiona drošību. Ikvienam kaujas grupas karavīram vēlos pateikties par mērķtiecīgumu un apņēmību, savukārt Latvijas bruņotajiem spēkiem - par profesionalitāti, viesmīlību un pacietību, integrējot kaujas grupu Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā," norādīja Rutlands.

Savukārt Latvijā izvietotās kaujas grupas jaunais komandieris Frenčs uzsvēra, ka ir pagodināts pārņemt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadību. "Šī ir lieliska iespēja turpināt sadarbību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem, demonstrējot mūsu kopīgo apņemšanos un saistības," norādīja Frenčs.

Jau ziņots, ka 2016. gada NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Savukārt 2017.gada 19.jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Šogad NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu papildinās arī Čehija un Slovākija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas