Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem piešķir vairāk nekā 1,35 miljonus eiro

Otrdien valdība no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanai robežšķērsošanas vietās uz Latvijas ārējās robežas un tirgū piešķīra vairāk nekā 1,35 miljonus eiro.

No šīs summas  461 183 eiro tiks piešķirti Zemkopības ministrijai (ZM), 839 080 eiro - Finanšu ministrijai  un 52 686 eiro - Iekšlietu ministrijai.

Līdzekļi tiks izlietoti virstundu apmaksai, papildu pārbaužu nodrošināšanai, konfiscēto produktu utilizēšanai un citiem pasākumiem. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis valdības sēdē skaidroja, ka Eiropas Savienība nekompensē Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumus, kas saistīti, piemēram, ar virstundu darba apmaksu, bet gan tādus pasākumus kā dezinfekcija vai minotorings.

Tāpat valdība uzdeva ZM sagatavot priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem meža cūku depopulācijas nodrošināšanai un tiem nepieciešamo finansējumu. Uz šāda lēmuma pieņemšanu uzstāja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība). Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) gan norādīja, ka šis lēmums nenozīmē, ka medniekiem tiks maksāts par nošautajām mežacūkām.

Balodis stāstīja, ka Latvijā ir vairāk nekā 70 000 mežacūku, un, populācijai pieaugot, rodas ideāla augsne slimību izplatībai. Viņš uzskata, ka mežacūku skaits Latvijā ir jāsamazina un jārod stimuli, lai mednieki šos dzīvniekus medītu aktīvāk. Piemēram, Lietuvā  par katru nomedīto mežacūku tiek maksāti 70 eiro. LETA vēsta, ka preses konferencē Balodis pieļāvis, ka par vienu nošautu mežacūku Latvijā varētu maksāt 35 eiro.

Straujuma uzsvēra, ka līdzekļi šādiem mērķiem ZM jārod savos resursos un tādi netiks piešķirti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Jau ziņots, ka, turpinoties pagājušajā nedēļā Krievijas noteiktajam cūku un cūkgaļas importa aizliegumam, Latvijas cūkkopības nozares provizoriskie zaudējumi varētu būt 13, 641 miljons eiro

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas