Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Āfrikas cūku mēri apstiprina vēl četrām meža cūkām

Vēl četrām Krāslavas novadā, Indras pagasta pierobežā atrastajām beigtajām meža cūkām laboratoriski apstiprināts Āfrikas cūku mēris, portālu Diena.lv informēja Pārtikas un veterinārais dienestā (PVD).

Trešdien šajā teritorijā tika noņemti paraugi vēl divām meža cūkām, kas tiek laboratoriski pārbaudīti. Kopumā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts 12 meža cūkām un 3 mājas cūkām.

PVD inspektori Āfrikas cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 1668 saimniecības, no kurām 244 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 678 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas Ķepovas pagastā, ceturtdien pārbaudes noslēgsies Dagdas, Robežnieku un Svariņu pagastos. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Pārbaužu laikā inspektori konstatēja 121 dažādu pārkāpumu, tai skaitā nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā un vienā gadījumā nebija reģistrēta cūku novietne. Par pārkāpumiem dzīvnieku turētājiem šobrīd sodi netiks piemēroti, taču ja tas tiks konstatēts atkārtotās pārbaudēs, sodi tiks piemēroti, jo nereģistrēta novietne un dzīvnieki ir rupjš noteikumu pārkāpums un rada draudus izsekojamībai, līdz ar to arī slimībām.

PVD turpina piemājas saimniecību pārbaudes un asins paraugu ņemšanu laboratoriskai izmeklēšanai. 

Mājas cūkas, kuras nebūs inficētas ar vīrusu, netiks izņemtas no saimniecības un dedzinātas. Veselās cūkas nav arī jānokauj, tās var turpināt audzēt, pasargājot no inficēšanās.

Ceturtdien noslēdzas arī divu Eiropas Komisijas ekspertu vizīte, kuri iepazinās ar situāciju, PVD veiktajiem pasākumiem slimības apkarošanā un vizītes noslēgumā sniegs rekomendācijas tālākajiem slimības apkarošanas pasākumiem.

Tāpat ceturtdien PVD veterinārās uzraudzības departamenta direktors Edvīns Oļševskis piedalās sanāksmē Briselē, kur sniegs ziņojumu par situāciju Latvijā un veiktajiem pasākumiem slimības apkarošanā.

Apmeklējot saimniecības PVD inspektori aicina ikvienu cūku turētāju par savā īpašumā esošajām mājas cūkām ziņot Lauksaimniecība datu centram (LDC). Dienesta inspektori sniedz palīdzību, lai tiktu reģistrēta dzīvnieku novietne un dzīvnieki. Atgādinām, ka cūku saslimšanas vai ārkārtas situācijas gadījumā kompensāciju varēs saņemt tikai tie, kuri būs reģistrējuši cūkas.

Dzīvnieku turētājiem jāatceras, ka noteiktajā aizsardzības un uzraudzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. 

PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes cūkgaļu. Slimības ierosinātāju var pārnest ar cūkgaļu un cūkgaļu saturošiem produktiem. Ja cilvēku vai transportlīdzekļu kustības laikā tiks konstatēti cūkgaļas produkti, tie tiks izņemti un iznīcināti.

PVD jau informēja, ka seko sludinājumiem par dzīvu cūku un cūkgaļas tirdzniecību, sevišķi slimību skartajā teritorijā. Visiem, kuri mēģinās veikt nelegālas darbības ar dzīvu dzīvnieku vai cūkgaļas tirdzniecību, jārēķinās, ka gan dzīvnieki, gan gaļa tiks izņemta un, atkarībā no katra konkrētā gadījuma, tiks piemērotas iespējamās soda sankcijas.

PVD aicina visus piemājas cūku turētājus ne tikai Āfrikas cūku mēra skartajā zonā, bet visā Latvijā turēt cūkas iekštelpās, lai izslēgtu to iespējamo kontaktu ar meža cūkām! Lūdzam to ievērot. Tāpat cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus. Svarīgi, lai cūku novietnē netiktu ielaistas nepiederošas personas. Pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji. Par dezinfekcijas līdzekļiem piemājas cūku turētājus aicinām interesēties PVD Dienvidlatgales pārvaldē Daugavpilī, Varšavas ielā 24 un pārvaldes filiālē Krāslavā, Latgales ielā 6, kā arī par tiem jautāt PVD inspektoriem, kuri ierodas saimniecībā. Šobrīd PVD inspektori sniedz vienreizēju palīdzību saimniecībām, kuras nav nodrošinātas ar dezinfekcijas līdzekļiem, taču atgādina, ka dzīvnieku turētājiem pašiem ir jānodrošina visi biodrošības pasākumi dzīvnieku novietnē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas