Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Aizliegums audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus noteikts jau 15 Latvijas pašvaldībās

Aizliegums audzēt ģenētiski modificētus (ĢM) kultūraugus noteikts jau 15 Latvijas pašvaldībās, liecina Vides ministrijas mājaslapā publicētā informācija.

Pirms mēneša saistošie noteikumi par ĢM kultūraugu audzēšanas aizliegumu bija pieņemti tikai divās Latvijas pašvaldībās - Jēkabpils un Dundagas novadā. Savukārt patlaban šādi saistošie noteikumi apstiprināti jau 15 novados visā Latvijas teritorijā.

Turklāt vēl 45 novados publicēts pašvaldības nodoms par aizliegumu ĢM kultūraugu audzēšanai, liecina Vides ministrijas apkopotā informācija. Tādējādi kopumā vairāk nekā puse no 119 Latvijas novadiem pasludinājuši vai plāno pasludināt sevi par brīviem no ĢM organismiem.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība) iepriekš aicināja pašvaldības pēc iespējas ātrāk noteikt savas teritorijas par brīvām no ĢM organismiem, lai novērstu iespēju, ka tajās sāk audzēt ĢM kartupeļus, kurus nesen atļāva audzēt Eiropas Komisija.

Kartupeļu audzētāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle gan pauda viedokli, ka Latviju ĢM kartupeļu audzēšana tuvākajā laikā, visticamāk, neskars, jo tiem šeit nebūtu noieta.

Jau vēstīts, ka 2009.gada jūlijā stājās spēkā grozījumi ĢM organismu aprites likumā, kas paredz tiesības pašvaldībām pēc iedzīvotāju ierosinājuma pieņemt lēmumu veidot savu teritoriju kā brīvu no ĢM organismiem, nosakot ĢM kultūraugu audzēšanas aizliegumu visā pašvaldības teritorijā vai daļā no tās.

ĢM organismi ir dzīvie organismi, kas ir pārveidoti ar citu organismu gēniem. Izplatītākie ĢM augi galvenokārt ir soja un kukurūza, taču pašlaik jau pasaulē pārtikā plaši izmanto arī ģenētiski modificētus rīsus un rapsi. Patlaban Eiropas Savienībā atļauta tikai vienas ĢM kukurūzas un kartupeļu šķirnes audzēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas