Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Aizturētais Priede noliedz savu vainu 50 000 eiro izspiešanā

Aizturētais biedrības Par brīvu Lielā Baltezera krastu vadītājs Artūrs Priede noliedz savu vainu 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanā no būvniecības uzņēmuma.

To aģentūrai LETA pastāstīja Priedes advokāts Edgars Dimants.

Policijas darbinieki Priedi ceturtdien atveda uz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu, kur patlaban tiek lemts par aizturētajam piemērojamo drošības līdzekli. Policija ir lūgusi viņu apcietināt.

Kā vēstīts, aizdomās par "smalki" izplānotu izspiešanu 50 000 eiro (35 000 latu) apmērā trešdien Rīgas policija aizturēja kādu vīrieti, kurš iepriekš vēl nebija nonācis policijas redzeslokā. Vīrietis bijis kādas biedrības pārstāvis, kurš nemitīgi "cīnījies" pret kādu būvniecības uzņēmumu, piedāvājot pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret ievērojamu naudas summu.

Silenieks un NVO pārstāvji uzskata - tas metīs ēnu uz "zaļo" aktivitātēm

Priedes aizturēšana aizdomās par izspiešanu noteikti metīs ēnu uz vides aizstāvju aktivitātēm, uzskata Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Silenieks atzīmēja, ka jau tā bieži "zaļo" aktivitātēs cilvēki mēģinot saskatīt, vai tur neesot kāds izdevīgums, un visu laiku notiekot mēģinājumi vides aizstāvjus diskreditēt.

Šis gadījums sabiedrības attieksmi pret "zaļajiem" neuzlabos un noteikti metīs ēnu uz vides aktīvistu akcijām, norādīja Silenieks.

Arī Latvijas Zaļās kustības valdes priekšsēdētāja Alda Ozola minēja, ka biedrība Par brīvu Lielā Baltezera krastu nav nacionāla mēroga kustība, taču šādas ziņas metīs ēnu un graus pārējo vides NVO tēlu.

Jau agrāk izskanējuši dažādi pārmetumi "zaļajiem", bet līdz šim nevienā no šādiem gadījumiem nav tikusi iesaistīta nauda, uzsvēra Ozola. "Šāds notikums nepaliks nepamanīts, līdz ar to tiks apgrūtināta dzīve citu organizāciju pārstāvjiem, kuri godīgā ceļā cenšas panākt kādu rezultātu," sacīja Latvijas Zaļās kustības valdes priekšsēdētāja.

Arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kļaviņa pieļauj iespēju, ka šis gadījums atstās iespaidu uz pārējo vides NVO darbību. Viņa biedrības Par brīvu Lielā Baltezera krastu vadītāju nedaudz pazīst, tādēļ neticami šķiet, ka viņš būtu varējis izspiest naudu, taču Kļaviņa cer, ka patiesība tiks noskaidrota pēc iespējas ātrāk.

"Esmu lielā nesaprašanā un nespēju noticēt. Biedrības aktivitātes bija pamatotas, jo pie Baltezera tikai divās vai trijās vietās ir iespējams brīvi piekļūt, lai arī tai vietai vajadzētu būt brīvi pieejamai jebkurā vietā un jebkuram cilvēkam. Tai pat laikā šis notikums apliecina, ka ir jādarbojas lielā biedrībā, kur ir iesaistīti vairāki cilvēki, jo viens cilvēks bez citu atbalsta nekādus nopietnus lēmumus pieņemt nevar," sacīja Kļaviņa.

Līdaka: Nepieciešams sagaidīt tiesas lēmumu

Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) ar biedrības Par brīvu Lielā Baltezera krastu vadītāju Priedi sadarbojies, jo pieradis uzticēties cilvēkiem ar līdzīgu viedokli, skaidroja tautas priekšstāvis.

Priede esot atstājis enerģiska un erudīta cilvēka iespaidu, kurš savu jomu pārzina. Līdaku gan iepriecina fakts, ka šāda situācija nav notikusi ar tām vides aizstāvju organizācijām, kuras darbojas ilgāku laiku. "Man būtu daudz lielāka vilšanās, ja šāds gadījums skartu ar pieredzi bagātāku organizāciju," sacīja deputāts, norādot, ka neuzskata, ka pārējām "zaļo" organizācijām pašlaik būtu jāsāk taisnoties, ka tās šādi nerīkojas.

Viņš atzīst, ka šis gadījums ir sagādājis vilšanos un ka tas metīs ēnu uz jomas organizācijām un to tālākā slava būs atkarīga arī no žurnālistu rīcības. Līdaka piekrīt idejai, ka būtu nepieciešams sagaidīt tiesas spriedumu jautājumā par Priedes iespējamo vainu.

Deputāts turpinās atbalstīt minētās biedrības rosinātos grozījumus likumā, jo tie ir "gana labi". Viņš noraidīja pieņēmumu, ka organizācijā ieņemtu goda biedra statusu vai citu oficiālu statusu. Pēc tautas priekšstāvja rīcībās esošās informācijas, biedrības goda biedra statuss ir piešķirts Saeimas deputātei Ilmai Čepānei (V) un Saeimas deputātam Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK).

Arī biedrības goda biedrs Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) aicināja pagaidām nepārsteigties ar secinājumiem, jo to darīt pirms paša Priedes viedokļa uzklausīšanas būtu pāragri.

"Zinot, cik daudz viņam bija nedraugu, iespējamas arī citas versijas. Savus secinājumus izdarīšu, kad būšu dzirdējis viņa skaidrojumu," teica Rasnačs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas