Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Aktīvistiem zūd cerības panākt lielāku atbalstu C hepatīta ārstēšanai

Apvienība HIV.LV šodien rīkoja kārtējo publisko akciju, turpinot uzstāt uz valsts kompensācijas palielinājumu C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajām zālēm, tomēr tās laikā apvienības vadītājs Aleksandrs Molokovskis atzina, ka cerības sasniegt šo mērķi ir zudušas.

"Pēc vakardienas sarunām valdībā par nākamā gada budžetu man viss optimisms ir zudis. Vairs arī neceru, ka šogad pieprasītā papildu nauda veselības nozarei tiks piešķirta. Mums Latvijā ir prakse, veidojot valsts budžetu, veselībai katru gadu paredzēt absolūti nepietiekamus līdzekļus," sacīja Molokovskis.

Šoreiz akcijā bez Veselības ministrijas (VM) īpaši tika uzrunātas farmācijas kompānijas, konkrēti Merck Sharp&Dohme un Roche Latvijas pārstāvniecības, ar aicinājumu samazināt cenas C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajām zālēm. Molokovskis gan atzina, ka īpašas cerības sasniegt dzirdīgas ausis neesot.

Akcijas dalībnieki rokās turēja plakātus ar uzrakstiem "C hepatīts dejo rokenrolu slimnieku bērēs", "Samaksā par nāves deju, lai būtu nauda ārstēšanai", "Farmkompānijām pietrūkst santīmu šķērēm, lai grieztu cenas zālēm" un citus.

Pie akcijas dalībniekiem iznāca veselības ministre Ingrīda Circene (V), kura sacīja, ka VM ir darījusi visu iespējamo, lai panāktu kompensācijas palielinājumu C hepatīta pacientiem, un pieprasījusi budžetā tam papildu līdzekļus, tomēr tagad, kad notiek sarunas par nākamā gada budžetu, viss esot valdības rokās.

"Veselības ministrija jau no pagājušā gada jūlija ir informējusi valdību, ka mums ir katastrofāli nepietiekams finansējums veselības aprūpei, tai skaitā kompensējamiem medikamentiem. No savas puses esam visu izdarījuši. Varam tikai aicināt valdību kopumā un Finanšu ministriju papildu finansējumu piešķirt," uzsvēra ministre.

Apvienība HIV.LV gan uzskata, ka VM nepietiekoši aktīvi iestājas par savām prioritātēm. Kā aģentūrai LETA pastāstīja apvienības valdes locekle Agita Sēja, lai atbalstītu ministriju, drīzumā plānota jauna akcija, kurā ministrijas darbiniekiem tiks dāvinātas "spēcinošas lietas".

Speciāli farmācijas kompānijām šodienas akcijas dalībnieki bija iegādājušies divus pārus šķēru, kas nokrāsotas dzeltenā krāsā un izraibinātas ar asinis imitējošiem laukumiem. Tās, iepakotas un apsietas ar dzeltenu lenti, kopā ar pavadvēstuli tiks nogādātas farmācijas kompānijām, aicinot tās sākt nopietni "griezt" zāļu cenas.

Tikmēr VM saņēma iepriekšējās akcijās aizsāktās tēmas "Aizkapa nauda" turpinājumā izdotas jaunas Tautas slakteru bankas banknotes dzeltenā krāsā ar uzrakstu "Šo naudaszīmi Jūs ziedojiet Veselības ministrijai C hepatīta ārstēšanai". Banknotes tika dalītas garāmgājējiem, kuri tās meta ziedojumu kastēs. Akcijas noslēgumā speciālā čekā tika ierakstīts "Viens miljons latu", un tas tika svinīgi pasniegts VM.

Kā ziņots, patlaban C hepatīta zāļu kompensācijas apjoms ir 75%. VM aprēķinājusi, ka pie līdzšinējā kompensācijas apjoma pacientu līdzmaksājums mēnesī ir no 70 līdz pat 209 latiem, savukārt, palielinot kompensācijas apmēru līdz 90%, pacienta līdzmaksājums mēnesī būtu 28 līdz 84 lati.

Lai palielinātu kompensāciju, VM vajadzīgi papildu līdzekļi, un to nepieciešamību ministrija izklāstījusi valdībai, prezentējot ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā. Kompensācijas palielināšanai no 75% uz 90% 2013.gada otrajam pusgadam papildus nepieciešami aptuveni 1,5 miljoni latu, bet 2014.gadā un ik gadu papildus trīs miljoni latu.

Jau ziņots, ka pērnā gada 21.decembrī Hepatīta biedrība iesniedza Saeimā vairāk nekā 12 000 savāktos Latvijas iedzīvotāju parakstus C hepatīta kompensācijas palielināšanai no 75% uz 100%.

Par valsts 100% apmērā kompensētiem medikamentiem Hepatīta biedrība cīnās jau vairāk nekā desmit gadus, akcentē biedrības pārstāvji. Parakstu vākšanu biedrība sāka, lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kuri slimo ar C hepatītu, kā arī lai mazinātu iespēju ar šo slimību inficēties ikvienam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas