Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Amatu pamet Latvijas Okupācijas muzeja direktors

Nedēļas nogalē no amata atkāpies Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels, aģentūru LETA informēja Latvijas Okupācijas muzeja biedrības (LOMB) valde.

Muzeja biedrības valde izteikusi Nāgelam pateicību par darbu muzeja labā un atlūgumu pieņēmusi. Valde piedāvājusi direktoram atstāt amatu nekavējoties, bet Nāgels šo piedāvājumu nav pieņēmis un posteni pametīs 20.augustā.

"Mans darba līgums, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības statūti un Latvijas Okupācijas muzeja nolikums uzliek lielu atbildību direktoram. Nolikumā rakstīts, ka muzeja direktors ir atbildīgs par līdzekļu racionālu izmantošanu, regulāri atskaitoties valdei. Šādu smagu atbildību es varu uzņemties tikai tad, ja man ir arī iespēja valdes pārraudzībā pēc saviem uzskatiem rīkoties ar Latvijas Okupācijas muzeja biedrības līdzekļiem," atlūgumā rakstījis Nāgels.

"Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valde ir iejaukusies muzeja operatīvajā darbībā un stingri ierobežojusi manas tiesības līdzekļu izmantošanā," turpinājis Nāgels, "es uzskatu, ka šī iejaukšanās novedīs vai ir jau novedusi pie līdzekļu neracionālas izmantošanas. Es izjūtu lielu atbildību pret ziedotiem un valsts piešķirtiem līdzekļiem un neuzskatu, ka es varu piedalīties to neracionālā izmantošanā."

Nāgels aģentūrai LETA sacīja, ka viņam kā muzeja direktoram ir juridiska atbildība par līdzekļu izmantošanu, tomēr viņš nevar ar līdzekļiem rīkoties tā, kā šķiet pareizi, bet atbildību par to tāpat ir spiests uzņemties. "Tagad ir lēmums, ko ierosina biedrības valde - par jauno ekspozīciju. Mana vadītā grupa bija iesākusi veidot plānus par jaunās ekspozīcijas izveidi, bet pašlaik ir pieņemts lēmums to visu izmest un sākt ekspozīcijas plānošanu no jauna un rīkot konkursu," pauda Nāgels.

Tāpat viņš piebilda, ka nav zināms, kad vispār varēs atvērt ekspozīciju un cik tas izmaksās. "Mums ir attīstības plānošanas grupa, kuras vadītājs esmu es. Bijām izstrādājuši nākotnes nacionālo modeli, bet tas netiek ņemts vērā. Visas lietas ņemot kopā, man nav nekādas pārliecības, ka arī turpmākie valdes norādījumi būtu saskaņā ar līdzekļu profesionālu izmantošanu," viņš sacīja.

Nāgels arī pauda, ka biedrības valde nosaka, ko direktors drīkst darīt un ko nedrīkst, tamdēļ pieņēmis lēmumu atstāt muzeja direktora amatu. "Es nevaru uzņemties atbildību par to, ko nedomāju."

Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs apgalvo, ka izveidojusies situācija ir duāla. "Nāgels kā muzeja direktors strādā uz pilnvarojuma pamata un valde šo pilnvarojumu ierobežoja ar prasību līgumprojektus sākumā iesniegt valdei izskatīšanā un vīzēšanā, jo juridiskā atbildība ir valdei. Mēs nekad neesam apšaubījuši Nāgela rīcību ar naudas līdzekļiem, bet jautājums ir par pilnvarojuma robežām. Vai tiešām valdes iesaiste ir neuzticības izteikšana?" aģentūrai LETA sacīja Nollendorfs.

Viņš skaidroja, ka valde savu juridisko atbildību nevar pilnībā atdot un uzticēt Nāgelam.

Par Nāgela sacīto, ka valde izmetusi viņa plānus saistībā ar jaunās ekspozīcijas izveidi, Nollendorfs apgalvoja, ka viss noticis nedaudz citādi. "Koncepcijas prezentācija notika biedru sapulcē, kurā apsprieda jauno ekspozīciju, un biedri nolēma, ka nepieciešams rīkot konkursu. Tas ir biedru sapulces lēmums. Pēc prezentācijas mums bija arī zināmi jautājumu par to, kādā veidā šis projekts tika gatavots," stāstīja biedrības valdes priekšsēdētājs.

Viņš pauda, ka Nāgelam ir savi uzskati, bet valde ir to "respektējusi, cik varējusi". Viņaprāt, sastapušies divi dažādi skatījumi un Nāgels nākamajā dienā pēc šīs biedru sapulces ir izlēmis pamest muzeja direktora amatu. "Nākamajā rītā pēc lēmuma pieņemšanas rīkot konkursu Nāgels iesniedza atlūgumu," apgalvoja Nollendorfs.

Vaicāts, vai iespējams Nāgela lēmumam atstāt amatu ir kāds cits iemesls, Nollendorfs sacīja, ka par to viņš nekādā veidā nevar spekulēt, viņš zina vienīgi, ka šis varētu būt pārstrādāšanās faktors, ņemot vērā pēdējā laika celtniecības darbu apjomu, gatavošanos jaunajai ēkai un jaunās ekspozīcijas veidošanu, kura ar lielu steigu jāuzlabo. "Es tikai vēroju, ka darba apjoms ir audzis un ļoti augstu novērtēju viņa darbību visās administratīvajās jomās, jo mums ir bijušas ļoti maz problēmas, tikai šajā jautājumā laikam domstarpības ir pārāk lielas," sacīja biedrības valdes priekšsēdētājs.

Valde par direktora vietas izpildītāju līdz jauna direktora iecelšanai apstiprinājusi muzeja krājuma glabātāju Taigu Kokneviču, kura kā direktora vietniece direktoru aizstājusi arī agrāk. Lai nodrošinātu labu muzeja funkcionēšanu, par Koknevičas vietnieci apstiprināta ilggadējā muzeja direktore Gundega Michele.

Valde drīzumā plāno izsludināt konkursu uz direktora vietu. Muzeja direktors Latvijas Okupācijas muzeju vada kā LOMB pilnvarota persona.

Nāgels direktora amatā bijis piecus gadus - kopš 2014.gada 1.jūlija.

Latvijas Okupācijas muzejs ir Latvijas Okupācijas muzeja biedrības struktūrvienība - tas ir nevalstiskas organizācijas pārvaldīts privāts muzejs. Biedrības augstākais lēmējorgāns ir biedrības pilnsapulce, kas ievēl valdi no pieciem locekļiem. Valde pārrauga muzeja darbu, pieņem no direktora atskaites. Biedrība arī apstiprina amatā muzeja direktoru.

Līdz šim spēkā esošajos statūtos bijis noteikts, ka muzeju direktors vada patstāvīgi. Statūtu grozījumos, kas pieņemti 2019.gada 20.jūnijā, vārds "pastāvīgi" izņemts. Jaunais pārvaldības modelis paredz, ka direktors ir starpnieks starp biedrības valdi un muzeja algotajiem darbiniekiem, kas muzeju vada uz biedrības pilnvaras pamata valdes pārraudzībā. Visi svarīgākie muzeja darbības virzieni ir jāsagatavo direktoram, bet apstiprinājumu tiem dod valde. Savukārt direktoram ir jānodrošina valdes pieņemto lēmumu izpilde.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka vēl sarežģītāku kolhozu nebija iespējams izdomāt.
Krievijas pārslodze
K
Vai direktoram maz tik daudz pienākumu ir/bija, lai varētu teikt “esmu pārstrādājies”?! Ja satura jautājumiem nepievēršas, kas tad veido to slodzi... (nez vai Nāgela kungs maz zina, cik stundas dienā jāstrādā, lai būtu pilna slodze)
Strazda
S
Varbūt arī Strazdas kundze varētu izsvērt savu ieguldījumu muzeja satura, bet jo īpaši jaunās ekspozīcijas izveidē, un atkāpties līdz ar Nāgela kungu. Cik var “vīterot” tukšu..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas