Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ANO komiteja novēloti centusies apturēt pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā

ANO Cilvēktiesību komiteja informējusi par tās lēmumu lūgt Latviju apturēt pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā, taču tas noticis jau pēc monumenta demontāžas, pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Viņa norādīja, ka 26.augusta vakarā ĀM no ANO Cilvēktiesību komitejas saņēma piecu personu 24.augustā iesniegtās sūdzības par iespējamiem ANO Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām pārkāpumiem Latvijā.

Sūdzību iesniedzēji uzskata, ka pakta pārkāpumus veido pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem demontāža. Iesniedzēji ir lūguši komiteju noteikt pagaidu aizsardzības pasākumus - apturēt pieminekļa nojaukšanu un saglabāt jau četru nojaukto detaļu atliekas.

Informējot Latvijas valdību 26.augustā, komiteja ir aicinājusi Latviju apturēt pieminekļa nojaukšanu un saglabāt jau nojaukto detaļu atliekas.

ĀM preses sekretāre uzsvēra, ņemot vērā, ka komiteja lēmumu pieņēmusi un informējusi Latviju par savu lēmumu jau pēc pieminekļa pilnīgas demontāžas, lēmums vairs nav izpildāms.

Komiteja ir arī lūgusi Latvijas valdību līdz 26.februārim sniegt viedokli par iesniedzēju sūdzību būtību un pieņemamību izskatīšanai, kas tiks izdarīts parastajā kārtībā.

Eglīte skaidroja, ka komiteja ir neatkarīgu ekspertu institūcija, kas atbilstoši pakta papildprotokolam ir tiesīga izskatīt personu sūdzības par iespējamiem pakta pārkāpumiem valstīs, kas šādu komitejas kompetenci ir atzinusi. Latvija pakta papildprotokolu ratificēja 1994.gadā, dodot tiesības šai komitejai izskatīt sūdzības, kurās Latvija ir valsts-atbildētāja.

Tāpat komiteja ir tiesīga noteikt pagaidu aizsardzības pasākumus, ja tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu personu sūdzībā ietverto lūgumu izpildi, ja sūdzības izskatīšanas rezultāts būtu labvēlīgs personai. Vienlaikus pagaidu aizsardzības pasākumu noteikšana nenozīmē, ka personas sūdzība ir pieņemta izskatīšanai pēc būtības vai komiteja jau būtu izlēmusi, ka ir noticis pakta pārkāpums.

ĀM preses sekretāre uzsvēra, ka komiteja nav tiesa un tās viedokļi nav juridiski saistoši valstij, attiecībā uz kuru tie ir pieņemti, tomēr Latvijai kā pakta dalībvalstij šie viedokļi ir jāņem vērā un labā ticībā jānovērš tajos norādītie trūkumi.

LETA jau rakstīja, ka pagājušās nedēļas ceturtdienā, Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas