Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Apdraudēts 5,9 miljonu izgāztuves projekts Olainē

Līdz 2015. gadam bija iecerēts attīrīt vienu no Latvijas vispiesārņotākajām vietām - Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves teritoriju, no kuras pašlaik gruntsūdeņos nonāk toksiskas vielas. Tam bija paredzēts tērēt 5,9 miljonus latu, taču pagaidām nekas neliecina, ka šis projekts varētu noteiktajā laikā tikt īstenots, piektdiena vēsta laikraksts Diena.

Jau šā gada vasarā Valsts vides dienesta (VVD) informācija liecināja, ka šajā projektā ir nobīdes no termiņiem. Savukārt šonedēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sniegtais komentārs liek šaubīties, vai šī vieta vispār tiks attīrīta. Ministrija atzīst, ka saistībā ar Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanāciju ir apzināti vairāki riski - viens no tiem ir ierobežotais projekta īstenošanas laiks. Savukārt šie riski var ietekmēt "plānoto sanācijas darbu gaitu, līdz ar to arī projekta īstenošanu noteiktajā termiņā un radīt tā sadārdzinājumu", Dienai atzina VARAM pārstāve Linda Tilta. Ministrija pašlaik izvērtējot iespējamos risinājumus. Šāda pati atbilde tika sniegta uz Dienas jautājumu, kas notiks ar plānoto finansējumu - 5,9 miljoniem latu, no kuriem 70% vajadzētu būt ERAF līdzekļiem.

Saskaņā ar VARAM mājaslapā atrodamo informāciju šajā izgāztuvē, kas atrodas četrus kilometrus uz ziemeļiem no Olaines pilsētas, no 1973. līdz 1980. gadam tika vesti rūpnīcas Olainfarm toksiskie atkritumi. Pašlaik tie, filtrējoties caur smiltīm, nonāk gruntsūdeņos, kur šo bīstamo vielu (piridīns, butanols u. c.) koncentrācija tūkstošiem reižu pārsniedz pieļaujamās normas.

Neizpratni par VARAM un šajā projektā atbildīgās institūcijas - VVD - vilcināšanos saistībā ar iepirkumu konkursa organizēšanu pauž Olaines pašvaldības vadītājs Andris Bergs (LSDSP). Viņš norāda, ka ir ļoti būtiski šo bīstamo atkritumu piesārņoto teritoriju savest kārtībā, taču izskatās, ka ministrija aizmirsusi par šo problēmu.

Plašāk lasiet rakstā Apdraudēts 5,9 miljonu izgāztuves projekts Olainē piektdienas, 8.novembra, laikraksta Diena 3.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas