Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs pirmajā pusgadā Latvijā pieaudzis par 18,6%

Apdrošināšanas sabiedrības šogad pirmajā pusgadā Latvijā kopumā bruto prēmijās parakstījušas 255,763 miljonus eiro, kas ir par 18,6% vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs audzis divas reizes lēnāk - par 9,1%, sasniedzot 145,277 miljonus eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati.

"Vairākus gadus pēc kārtas izmaksāto atlīdzību apmērs auga straujāk par prēmijām, tāpēc šā brīža tirgus izaugsmi vērtējam kā likumsakarīgu. Tomēr izaugsmes temps ir straujš, radot arī virkni izaicinājumu. Konkurence ir sīva un klienti kļūst arvien prasīgāki. Apdrošinātājiem jāstrādā pie esošo produktu attīstības, kā arī jaunu produktu izstrādes, vienlaikus nodrošinot atbilstību jaunām likumdošanas normām un augstu pakalpojumu kvalitāti," sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Tostarp straujākais parakstīto bruto prēmiju apmēra pieaugums bijis transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanā - par 53,9%, kamēr izmaksāto atlīdzību apmērs šajā apdrošināšanas veidā audzis par 15%.

Visvairāk prēmiju 2018.gada pirmajos sešos mēnešos parakstīts veselības apdrošināšanā - 52,323 miljoni eiro, kas ir par 10,6% vairāk nekā 2017.gada pirmajā pusgadā, un veidoja 20,5% tirgus.

"Aug pieprasījums gan no valsts, gan privāto uzņēmumu puses, domājot par lojalitātes celšanu apstākļos, kad darbaspēka piesaistīšana un noturēšana prasa arvien lielākas pūles. Kopumā vērojams pieprasījums pēc plašākiem veselības apdrošināšanas polišu segumiem, iekļaujot, piemēram, zobārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī lielākus limitus atsevišķās polises sadaļās. Valsts sektorā diemžēl plašāka seguma polises iegādāt saviem darbiniekiem liedz vairāk nekā 10 gadus vecie likumdošanas noteiktie ierobežojošie limiti," piebilda Abāšins.

Otrs populārākais apdrošināšanas veids šogad pirmajā pusgadā bija OCTA apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīti 51,84 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 53,9% (20,3% tirgus), seko dzīvības apdrošināšana - 51,709 miljoni eiro, kas ir par 16,3% vairāk (20,2% tirgus), sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana (KASKO) - 43,437 miljoni eiro, kas ir par 14,5% vairāk (17% tirgus), un īpašuma apdrošināšana - 30,394 miljoni eiro, kas ir par 7,6% vairāk nekā gadu iepriekš (11,9% tirgus).

Savukārt apdrošināšanas atlīdzībās apdrošinātāji visvairāk izmaksājuši dzīvības apdrošināšanā - 31,696 miljonus eiro, kas ir par 1,5% vairāk nekā gadu iepriekš (21,8% tirgus), seko veselības apdrošināšana - 31,257 miljoni eiro, kas ir par 2,9% vairāk (21,5% tirgus), KASKO apdrošināšana - 29,065 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 6,7% (20% tirgus), OCTA apdrošināšana - 27,962 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 15% (19,2% tirgus), kā arī īpašuma apdrošināšana - 14,957 miljoni eiro, kas ir par 29,4% vairāk (10,3% tirgus).

"Dzīvības apdrošināšanas tirgus stabilitāte priecē. Neskatoties uz nodokļu reformas noteiktajām izmaiņām likumdošanā pagājušā gada izskaņā, parakstīto prēmiju apmērs šā gada pirmajos divos ceturkšņos audzis par 16%. Mūsu novērojumi liecina, ka turpina pieaugt uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumu skaits, nevis tikai veikto iemaksu apmērs. Tas nozīmē, cilvēki apzinās, ka uzkrājumus veidot var arī, sākot ar relatīvi mazām summām," atzīmēja Abāšins.

Dati apkopoti par trīs risku apdrošināšanas kompāniju un sešu ārvalstu risku apdrošināšanas kompāniju filiāļu, kā arī par divu dzīvības apdrošināšanas kompāniju un četru ārvalstu dzīvības apdrošināšanas kompāniju filiāļu darbību Latvijas teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas