Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Aprit 100 gadi kopš LU dibināšanas

Sestdien aprit tieši 100 gadi, kopš tika dibināta Latvijas Universitāte (LU).

LU tika dibināta 1919.gada 28.septembrī, taču tās pirmsākumi meklējami vēl agrāk - 19.gadsimta otrajā pusē, kad latviešu sabiedriskās dzīves un kultūras darbinieki aicināja latviešus tiekties pēc zināšanām un kvalitatīvas izglītības.

Kā norāda LU, izšķiroša nozīme nacionālas augstskolas idejas īstenošanā bija Latviešu skolotāju un izglītības darbinieku kongresam, kas notika 1917.gadā no 7.jūnija līdz 13.jūnijam Igaunijā, Tērbatā. Kongresā izveidoja Augstskolas komiteju, kas publiskoja rezolūciju Par latviešu augstskolu, uzsverot, ka jaunajā universitātē nepieciešama dabaszinātņu, humanitāro un tehnisko zinātņu vienotība.

LU savu simtgadi svin visu gadu ar dažādiem pasākumiem. Janvārī universitāte atklāja jauno Zinātņu māju Torņkalnā, savukārt svētku kulminācija notiek tieši šajās septembra dienās. Jau piektdien notika doktoru promocijas ceremonija un lielkoncerts Arēnā Rīga, bet svētdien notiks ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā, savukārt 30.septembrī - starptautisks simpozijs un svinīgais koncerts.

Top komentāri

Udo Ulbergs
U
Reakcijas un nelietības stiprā pils sintezē ar šarlatānismu, amatpersonu alkātīgo zādzību, pseidointelektuālismu, izglītību kā biznesu, nelietīgu idiotu ambiciozitāti, humanitātes noziedzību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas