Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apsver iespēju pie pansionātiem izvietot apsardzes posteņus

Lai atturētu sociālo aprūpes centru iemītniekus pārkāpt aizliegumus, tiek apsvērta iespēja pie pansionātiem izvietot apsardzes posteņus, aģentūru LETA informēja labklājības ministres padomnieks Jānis Zariņš.

Drīzumā tiek plānots arī papildināt sociālo aprūpes centru individuālo aizsarglīdzekļu krājumus.

Jau patlaban iestāžu vadītāji un atbildīgo dienestu pārstāvji regulāri apmainās ar informāciju, lai būtu lietas kursā par situāciju un nepieciešamības gadījumā varētu operatīvi pieņemt lēmumus.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver, ka valsts sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās jau šobrīd tiek nodrošināti visstingrākie piesardzības pasākumi un ir sagatavots rīcības plāns, piepildoties sliktākajam scenārijam.

"Pansionātu iemītniekiem divas reizes dienā tiek mērīta temperatūra un viņiem liegts pamest iestādi. Savukārt, darbinieki tiek aptaujāti par simptomiem un arī viņiem regulāri mēra temperatūru. Aprūpētāji ir nodrošināti ar visiem nepieciešamajiem personīgās aizsardzības līdzekļiem," klāstīja ministre. Vienlaikus sociālās aprūpes iestādēs esot sagatavotas atsevišķas istabas, kur ievieto klientus, kas neievēro karantīnu.

Līdz ar ziņām par aizvien jauniem koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 inficēšanās gadījumiem sociālās aprūpes centros Petraviča akcentē nepieciešamību ar vislielāko atbildību ievērot piesardzību. "Sociālās aprūpes institūcijām ir jānovērtē, vai ir izdarīts pilnīgi viss, lai no koronavīrusa ienešanas iestādē izvairītos," pauda ministre.

"Šajos ārkārtas apstākļos pansionātu darbiniekiem ir jāstrādā ar vislielāko atbildības sajūtu, jo tieši viņi ir tie, kas var atnest vīrusu. Risku palielina fakts, ka daudzi no viņiem strādā vairākās darba vietās," uzskata Petraviča.

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, vaicāts par Covid-19 parādīšanos sociālās aprūpes centros, norādīja, ka visbiežās inficējas tieši aprūpes personāls. Tāpēc jebkuram sociālās aprūpes darbiniekam vajadzētu palikt mājās, parādoties viegliem respiratoras saslimšanas simptomiem.

Pēc epidemiologa paustā, par šo jautājumu patlaban tiek spriests speciāli izveidotā darba grupā. Vienlaikus Perevoščikovs norādīja, ka tie pasākumi, kas būtu jāievieš, ir skaidri, bet kā tos īstenot ir katras atsevišķās iestādes lēmums - "katrs šis gadījums ir nopietns izaicinājums iestādei un universālas stratēģijas nav".

Jau ziņots, ka Covid-19 līdz šim konstatēts vairākos sociālās aprūpes centros, tostarp arī Elejas sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā, kur  četrām personām ir apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Tikmēr Bolderājas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā "Stella maris" jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 konstatēta kādai klientei cienījamā vecumā, atklāts Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā "Panorāma". Arī privātajā sociālās aprūpes centrā "Allaži" vienam darbiniekam konstatēta saslimšana ar Covid-19. 

Valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" direktore Elvīra Kisele piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja, ka sociālās aprūpes centros lielākos riskus klientu inficēšanai ar Covid-19 rada tieši darbinieki.

Viņas vadītājā VSAC sešās filiālēs kopumā tiek aprūpēti vairāk nekā 700 klientu, bet darbinieki, kas ar šiem cilvēkiem strādā, lielākoties ir nodarbināti arī citās vietās. "Līdz ar to arī veiktie karantīnas pasākumi nevar garantēt, ka vīruss nenonāks arī pie mums," atzina Kisele.

Top komentāri

Infekcijas avots
I
Varbūt biežāk pa ielām vajadzētu arī pastaigāt policistiem, lai beidzot sodītu tos, kuri savas krēpas izspļauj ietves vidū, turpat uz ietves nošņauc savus puņķus, izmet cigareti. No šiem cilvēkiem var ieelpot , ar apaviem ienest mājās ne vien šo vīrusu, bet arī tuberkulozi un citas lipīgas slimības. Tas pats par māju kāpņutelpām, kuras vajadzētu biežāk mazgāt, jo mums ir tādi cilvēki, kuriem kāpņu telpā nospļauties vai nokārtot dabiskās vajadzības, atļaut suņiem nokārtoties- tas skaitās normāli. i
klasika
k
Liek atsaukt atmiņā ainu no Šveika (2.sēj, 40.lpp) par padumo ungāru sargkareivi, kurš stāvēja sardzē negadījuma vietā un visu laiku auroja ''komision militar nem szabat''. Mūsu gadījumā nākotnes pareģojums.
Sallija Krauze
S
Citāts: "Aprūpētāji ir nodrošināti ar visiem nepieciešamajiem personīgās aizsardzības līdzekļiem" - klaji meli! Darbiniekiem nav pat sejas masku, bet jāapkopj salimi gulošie! Esmu šokā! Kas sekos...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas