Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Aptauja: 59% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstī ir augsts negodprātības līmenis

Kopumā 59% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstī ir augsts negodprātības līmenis, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu aģentūras SKDS veiktā aptauja.

Tostarp 53% iedzīvotāju uzskata, ka tas ir izteikts privātajā biznesā, bet 58% respondentu norādīja, ka tas ir izteikts valsts pārvaldē.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš trešdien sociālās pretkrāpšanas kustības "#Atkrāpies!" informatīvajā pasākumā norādīja, ka, salīdzinot šogad veikto aptauju ar pērn veiktās aptaujas rezultātiem, iedzīvotāju īpatsvars, kā ieskatā valstī kopumā vērojams augsts negodprātības līmenis, samazinās. Piemēram, pērn tā uzskatīja 65% aptaujāto.

Kopumā 82% uzskata, ka tādu negodprātīgu rīcību izplatība kā kontrabanda, viltošana, neatbilstošu preču izplatīšana un melošana par preču sastāvu un izcelsmi Latvijā ir nopietna problēma. Norādot jomas, kurās pēc iedzīvotāju domām minēto rīcību izplatība novērojama visvairāk, 58% norādīja, ka tā ir cigarešu joma, 51% uzskata, ka tā ir alkohola sfēra, bet 37% atzīmēja, ka tā ir degvielas joma. Vienlaikus vienāds skaits respondentu (31%) norādīja, ka negodprātīgas rīcības novērojamas ir gan apģērbu un apavu, gan pārtikas preču jomās. Tāpat vienāds skaits aptaujāto (23%) atzīmēja, ka tās ir izplatītas gan medikamentu, gan audio, video un datorprogrammu sfērās.

Aptaujas laikā 57% aptaujāto atzīmēja, ka viņiem pēdējo trīs gadu laikā ir nācies saskarties ar negodīgu rīcību. Norādot jomas, kurās viņi saskārušies ar negodprātīgu rīcību, 20% norādīja, ka tā ir cigarešu joma, bet 17% atzīmēja apģērbus un apavus. Vienlīdzīgs respondentu skaits (14%) norādīja, ka viņiem ar negodprātīgu rīcību nācies saskarties gan alkoholisko dzērienu, gan pārtikas preču jomās, 9% ar to saskārušies parfimērijas un kosmētikas sfērā, bet 8% ar tām saskārušies degvielas jomā.

Vienlaikus 40% iedzīvotāju atzīmēja, ka viņiem pēdējo trīs gadu laikā nav nācies saskarties ar negodprātīgu rīcību. Kaktiņš norādīja, ka, salīdzinot ar aizvadītajā gadā apkopotajiem datiem, iedzīvotāju saskarsme ar negodprātīgu rīcību šogad ir mazliet pieaugusi tādās jomās kā cigaretes, pārtikas preces, parfimērija un kosmētika u.c. Tomēr aptaujāto īpatsvars, kas norādīja, ka nav saskārušies ar negodprātīgu rīcību, pērn bija mazāks - 38%, līdz ar to šim rādītājam, spriežot pēc šā gada aptaujas datiem, ir tendence pieaugt.

SKDS direktors sacīja, ka pozitīva tendence vērojama saistībā ar iedzīvotāju iepirkšanos lielveikalos, jo šogad pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kas norāda, ka biežāk iepirktos konkrēta tirgotāja veikalā, ja tas paziņotu, ka tā veikalos netiek pieļautas nekādas negodīgas darbības. Pērn tā apgalvoja 21% iedzīvotāju, bet šogad tā norādīja 25% aptaujāto.

SKDS aptauja veikta šā gada janvārī un tajā piedalījās 1023 Latvijas iedzīvotāju.

Kā ziņots, šogad valsts pārvaldes un sociālo partneru īstenotā kampaņa "#atkrāpies!", kas tiek īstenota, lai cīnītos pret negodprātīgu rīcību Latvijā, tiks veltīta jauniešu nelegālās nodarbinātības ierobežošanai, trešdien žurnālistus informēja kampaņas organizatori. Kampaņas laikā tiks uzrunāti jaunieši vecumā no 16 līdz 24 gadiem, informējot par apsvērumiem, kas jāņem vērā, veidojot darba attiecības ar potenciālo darba devēju.

Top komentāri

diemžēl
d
Tā tas ir! Tas nav normāli ... vēl vecie padomju laiki velkas!
Atbildi ietekmē jautājums
A
Es teiktu, ka godaprāts ir zemā līmenī, nevis izmantotu mulsinošu negāciju.
?
?
Vai tas kāds jaunums?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas