Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Aptauja: Kā rīkotos Latvijas iedzīvotāji, ja uzzinātu, ka dzīvot atlicis vien divas dienas?

Kā rāda Swedbank iedzīvotāju aptaujas dati, uzzinājuši, ka dzīvot atlicis vien divas dienas, daļa iedzīvotāju būtu gatavi pieņemt salīdzinoši radikālus lēmumus. 13% aptaujāto uzrīkotu savas dzīves grandiozākās viesības,neierobežojot viesu skaitu, ēdienu un dzērienu klāstu. Tikpat liels respondentu skaits – 13% – atļautos beidzot teikt visu, ko domā un arī rīkoties, vadoties pēc savām vēlmēm, nevis vajadzībām, portālu Diena.lv informēja aptaujas organizatori.

Laikmeta iezīme – 7% aptaujāto norādījuši, ka sociālajos tīklos publicētu savu dzīvesstāstu vai arī īpaši izveidotu spilgtu dzīves mirkļu fotokolāžu ar to papildinošu atvadu vēstuli. Tomēr pārliecinošs vairums Latvijas iedzīvotāju rīkotos ļoti racionāli. 56% norādījuši, ka satiktu tuviniekus, vienkārši pavadot laiku kopā. 51% aptaujāto atzinis, ka censtos nokārtot ar mantošanu, finansiālām rūpēm par tuviniekiem saistītus jautājumus.

Uzzinot, ka dzīvot atlicis vien divas dienas, 37% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju censtos paveikt ko paliekošu tuvinieku vai sabiedrības labā. Tai pat laikā vien 2% aptaujāto norādījuši, ka būtu gatavi visu iedzīvi pārdot un iegūtos līdzekļus ziedot labdarībai. Katrs piektais (20%) respondents atzinis – pat uzzinot, ka dzīvot atlicis vien divas dienas - nekādas īpašas aktivitātes neīstenotu un nodzīvotu atlikušo laiku tieši tāpat kā šobrīd. Tai pat laikā 19% aptaujāto atzinuši, ka, saskaroties ar šādu krasu dzīves pavērsienu, rīkotos visai radikāli – piemēram, izmēģinot kādu traku aktivitāti, ko līdz šim nav izdevies īstenot. 17% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka mēģinātu savilkt dzīves bilanci, dodoties uz baznīcu, lai izsūdzētu grēkus un parunātos ar mācītāju. Interesanti, ka 4% aptaujāto norādījuši, ka pēdējās divās dzīves dienās svarīgākais viņiem būtu izlīgšana ar tuviniekiem un draugiem, pateicības izteikšana tiem, kuri to pelnījuši, kā arī iesākto darbu pabeigšana.

"Aptaujas rezultāti netieši norāda uz kādu ļoti pozitīvu tendenci - Latvijas iedzīvotāji visdrīzāk ir lielā mērā apmierināti ar savu dzīvi – norādot, ka necenstos to radikāli mainīt, pat uzzinājuši, ka dzīvot atlicis vien pavisam nedaudz. Un pat, ja tā – daudz svarīgāk būtu parūpēties par tuviniekiem, nekā pievērsties neparastām aktivitātēm vai radikāli mainīt savu uzvedību. Ieradumam ir milzīgs spēks, tāpēc aicinu ikvienu padomāt – kā ar zināmu humora devu nonākt pie būtiskām atklāsmēm, kas varētu uzlabot savu un ģimenes finanšu drošību ilgtermiņā," uzsver Reinis Jansons, Swedbank Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas vadītājs.

Interesanti, ka salīdzinot šīs aptaujas datus ar pērn veikta pētījuma atbildēm Lietuvā, redzamas līdzīgas tendences. Lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju (35%) norādījuši, ka satiktu radiniekus un 27% sastādītu testamentu. Katrs piektais (20%) norādījis, ka organizētu atvadu ballīti, savukārt 15% vienkārši piedzertos. Gandrīz tikpat liels skaits aptaujāto (14%) norādījuši, ka aizdomātos – lai parūpētos par tuviniekiem – laikus jāapdrošina dzīvība. 12% aptaujāto uzrakstītu atvadu vēstuli, savukārt 4% - salabtu ar dzīves laikā iemantotajiem ienaidniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas