Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Aptauja: Latvijā 90% iedzīvotāju nosoda braukšanu dzērumā

Latvijā 90% iedzīvotāju nosoda braukšanu dzērumā un pie stūres reibumā nesēstos arī gadījumā, ja noteikti būtu jānokļūst mājās vai jādodas palīdzēt kādam tuviniekam, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktās aptaujas dati.

Biežāk braukšanu dzērumā par nepieļaujamu uzskata sievietes un vecāka gada gājuma cilvēki, turklāt izteikti atbildīgāki ir vidzemnieki. Savukārt retāk braukšanu reibumā nosoda gados jaunāki vīrieši no Zemgales un Latgales.

Tajā pašā laikā aptaujā 18% autovadītāju atzinuši, ka vismaz reizi ir vadījuši automašīnu ar vairāk nekā oficiāli atļautajām 0,5 promilēm, bet 80% norādījuši, ka automašīnu reibumā nav vadījuši. Tostarp bezatbildīgākie autovadītāji pārsvarā ir vīrieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri visbiežāk dzīvo Latgalē.

Aptauja liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā katrs trešais respondents ir atturējis kādu iedzērušu autovadītāju no braukšanas dzērumā.

Pēc iedzīvotāju paustā, visefektīvāk no sēšanās pie stūres dzērumā spētu atturēt bargāki sodi – to apstiprina 32% iedzīvotāju, kā arī pastiprināta policijas kontrole - tā domā 27% respondentu.

Lai mudinātu cilvēkus uzņemties atbildību - pašam reibumā nebraukt un neļaut to darīt citiem, CSDD piekto gadu organizē kampaņu "Dusmīgs, toties dzīvs!". Šogad kampaņā ir iesaistījušies Latvijā pazīstami mūziķi, aktieri, dīdžeji un citi viedokļu līderi, kuri aicina novadniekus lustīgi svinēt, bet vienlaikus arī atturēt jebkuru iereibušu cilvēku no sēšanās pie stūres. Tāpat CSDD sabiedrībai ar video klipa palīdzību rāda jaunus paņēmienus, kā neļaut draugiem sēsties iedzērušiem pie auto stūres.

Kampaņa "Dusmīgs, toties dzīvs!" tiek veidota sadarbībā ar Valsts policiju un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju.

CSDD 2017.gada maijā veiktajā pētījumā "Sabiedrības attieksme pret automašīnas vadīšanu alkohola reibumā" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS aptaujāti 1004 iedzīvotāji, izmantojot tiešo intervijas metodi respondentu dzīvesvietā.

Top komentāri

Kārlis
K
10% deģenerātu uz ceļiem ir biedējoši..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas