Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Aptauja: Reklāmu bloķētājus izmanto 47% interneta lietotāju

Reklāmu bloķētājus uz vismaz vienas ierīces, no kuras tiek pārlūkots internets, izmanto 47% interneta lietotāju, liecina interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius veiktās aptaujas dati.

Biežāk reklāmas bloķētājus izvēlas izmantot vīrieši vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Mazāk nekā puse jeb 39% respondentu neizmanto reklāmas bloķētājus. No tiem 68% procenti vēlētos tādus izmantot, taču nezina kā reklāmas bloķētājus uzstādīt un lietot.

Gemius vadītāja Latvijā un Igaunijā Linda Egle atzina, ka aptaujas rezultāti ir pārsteidzoši, jo nebija gaidu ieraudzīt tik lielu reklāmas bloķētāju lietotāju īpatsvaru.

"Šie 47% gan pašlaik neatspoguļojas uz interneta lietotāju veiktajiem lapu skatījumiem dažādu ierīču (mājas dators, darba dators, telefons utt.) atšķirīgo izmantošanas paradumu dēļ, kā arī reklāmas bloķētāju izmantojums uz dažādām ierīcēm ir atšķirīgs. Tomēr jāņem vērā lielais to interneta lietotāju īpatsvars, kas patlaban reklāmas bloķētājus neizmanto, taču apsver to izmantošanu nākotnē," pauda Egle.

Egle uzsvēra, ka sabiedrībai ir jāsaprot reklāmas bloķētāju izmantošanas negatīvie aspekti, proti, ka neatkarīga interneta medija galvenais ienākumu avots ir ieņēmumi no reklāmas un tās bloķēšana var radīt negatīvas sekas. Pērkot, piemēram, žurnālu, daļa tā tapšanas izmaksu ir iekļauta jau žurnāla cenā, daļa tiek nosegta no reklāmas, taču interneta ziņu medijus cilvēki apskata bez maksas.

"Uzinstalējot reklāmas bloķētāju, faktiski tiek atņemta alga žurnālistiem, fotogrāfiem, tehniskajiem speciālistiem u.c. Reklāma nav nekas slikts, tās atrādīšana lasītājam ir maksa, kas vajadzīga, lai sagatavotu kvalitatīvu, neatkarīgu saturu. Vēl, protams, ir otra opcija - maksas saturs, brīvs no reklāmām, bet, kā liecina mūsu pētījums, reti kurš būtu gatavs par to maksāt," sacīja Egle.

Aptauja tika veikta no 2019.gada 11. līdz 15.februārim, kurā piedalījās 2153 Latvijas interneta lietotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta, izmantojot interneta aptauju gemiusAdHoc ar izlecošo interneta anketu palīdzību, kas tika rādītas interneta lietotājiem pēc nejaušības principa. Dati ir svērti ar gemiusAudience pētījumu pēc dzimuma un vecuma.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Man personīgi... maucīgās balsīs uzbāzīgi izgārgtie reklāmu teksti ir skaidrs signāls, ka no reklāmā pieminētajām lietām jāturas pa gabalu. Lielu gabalu.
:)
:
Man pie dirsas vai tur kāds paliks bez algas!! Mani zajebala tās reklāmas internetā un pie tam arvien uzbāzīgākas!!! Jau televīziju nevar normāli paskatīties un arī internetu.Man jākavē laiks,lai dzēstu tās stulbās reklāmas!!! Noteikti uzlikšu reklāmu bloķētāju un iesaku visiem to darīt.Ja kāds izgudros tv reklāmu bloķētāju,tad izmantošu arīto,savādāk iznāk,ka skatos filmu reklāmu starplaikos,nevis otrādi!!!
...
.
Lai nemuld par atņemto algu, jau TV ir tā piebāzts ar reklāmām, ka algas pietiek arī bez interneta. Un, ja reklāmdevēji var atļauties piebāzt ar nelūgtiem papīriem manu pasta kasti, tad variet būt droši - viņiem pietiks naudas apmaksāt arī neta tēriņus. Un kādēļ neviens nepadomā par TV skatītāja laiku, ja filmu, kuras garums ir 1,5 h, iesāk skatīties 21.00, bet beidz 23.30? Taim iz manī, vai tad ne tā? Bet portāli blēdās ar klikšķu biznesu, neatkarīgi no tā, vai kāds redz reklāmu vai nē, ja lasītājam materiāls sadalīts 5 daļās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas