Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Pagaidām nav skaidrs, vai plakātu izlīmētājs bija izstādes Disidents organizators Toms Jansons (attēlā), kurš, kā raksta LETA, ir vizuāli līdzīgs policijas videokameru ierakstos piefiksētajam

Ar indīgiem zirnekļiem iedzīvotāji biedēti "mākslas vārdā"

Atbildību par indīgo zirnekļu plakātu izlīmēšanu Rīgas pilsētas sabiedriskajās vietās uzņēmies mākslinieks SOME1. Par to viņš medijiem paziņojis anonīmā e-pasta vēstulē, kādu saņēma arī portāls Diena.lv. Jāatzīmē, ka SOME 1 ir savulaik pretrunīgi vērtētās izstādes Disidents viens no autoriem.

Mākslinieks e-pasta vēstulē raksta: "Es esmu mākslinieks SOME1, es uzņemos pilnu atbildību par 30. jūlija akciju, kurā Rīgā un tās apkārtnē tika izlīmēti informatīvi plakāti par indīgu zirnekļu invāziju, kas it kā pārņēmusi Latviju. Šī akcija ir ievads izstādei, ar kuras tematiku strādāju pēdējos četrus gadus. Šī tematika ir informācija un veids, kā tā ietekmē cilvēku, un sabiedrību kopumā. Veids, kā informācija ceļo caur mums, ap mums, kā tā tiek uztverta, kā tā tiek nodota tālāk. Savu redzējumu uz šiem procesiem esmu apkopojis izstādē/akcijā, kas līdz jums nonāks šī gada rudenī."

Aģentūra LETA mēģināja sazināties ar SOME1, bet tiešā veidā tas neizdevās. Ar izstādes Disidents kuratora Raivja Makša Malnača starpniecību mākslinieks uzsvēra, ka topošā akcija nav saistīta ar politiku.

Taujāts, vai saskata ētikas pārkāpumus plakātu izlīmēšanā, SOME1 atbildēja, ka viņam

"kā cilvēkam, kurš kalpo savam garam", svarīga ir tikai māksla, un mākslā esot gan sava ētika, gan pilnīgs haoss.

"Ja kāds savā mākslā cenšas būt ētisks, tad viņš apzog savu garu. Es neesmu zaglis, es esmu mākslinieks," norādījis SOME 1.

Vaicāts, kāpēc viņš neatklāj savu identitāti, SOME1 atrunājās, ka mākslinieka "identitāte ir viņa gars, kas ir viņa māksla". Aģentūrai LETA neizdevās iegūt atbildes, vai plakātu izlīmētājs bija izstādes-akcijas Disidents organizators Toms Jansons, kurš ir vizuāli līdzīgs policijas videokameru ierakstos piefiksētajam plakātu līmētājam. Viņš piedalījies arī populārās filmas Kriminālās ekselences fonds veidošanā.

LETA arhīvs liecina, ka savulaik kuratoru izplatītajos preses paziņojumos SOME 1 2015. gadā minēts kā viens no autoriem izstādei-akcijai Disidents Stūra mājā. Izstādē bija izvietota instalācija, kurā pie krusta bija piesista lelle, kas dažiem atgādināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Krievija aicināja Latviju par notikušo sniegt skaidrojumu. Tolaik pie instalācijas visbiežāk runāja tieši Jansons. Organizatori lelli nozāģēja pēc tam, kad VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) paziņoja, ka izstādes organizatori ir pārkāpuši nomas līguma noteikumus, nesankcionēti izvietojot eksponātus Stūra mājas pagalmā.

Kā ziņots, 30. jūlija rītā Rīgas sabiedriskajās vietās tika izlīmēti plakāti, uz kuriem rakstīts "Uzmanību! Indīgi zirnekļi!". Plakātos bija izplatīta viltus informācija par it kā fiksētiem zirnekļu invāzijas perēkļiem, norādot nepatiesu atsauci uz Veselības inspekciju.

Par apzinātu informācijas izplatīšanu par nepatiesu notikumu vai apzinātu nepatiesa notikuma inscenēšanu, kā rezultātā ugunsdzēsības, policijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības vai citi speciālie dienesti iesaistīti reaģēšanā, RPP sākta administratīvā lietvedība. Par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu fiziskajām personām no 35 līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 7000 eiro.

Rīgas pašvaldības policija paziņoja, ka videonovērošanas kamerās fiksējusi personu, kura pilsētas sabiedriskajās vietās izplatījusi viltus ziņas par pilsētā it kā konstatētiem indīgiem zirnekļiem. Videonovērošanas kameru ieraksti liecina, ka plakātu izlīmētājs ir vīrietis, kurš pārvietojies ar velosipēdu.

Top komentāri

Buba
B
Ja jau mākslinieks, vai policija un RD ( par nemāksinieku/sabiedrības baidīšanā nevarētu džekam uzticēt (sabiedrisko darbu veidā) nokrāsot soliņus, sab. transporta pieturas u.t.t. kādu 300 stundu apmērā?
mākslinieks dekadents
m
Mākslas vārdā var pabaidīt arī ar triperi...
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Uzskatu ka šis tipiņš NAV mākslinieks bet psihiski slims tips !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas