Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar likumu atvieglos un paātrinās Sēlijas militārā poligona izveidi

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Militāro poligonu likumu, kas paredz atvieglotu un paātrinātu Sēlijas militārā poligona izveidi, kā arī nekavētu esošo militāro poligonu izveides turpināšanu un attīstību.

Kā norāda likumprojekta autori Aizsardzības ministrijā (AM), ņemot vērā to, ka infrastruktūras izbūve ir laikietilpīgs process, bet vajadzība pēc tās sabiedroto spēku uzņemšanai ir steidzama un jautājums skar nacionālo drošību, nepieciešams īpašs tiesiskais regulējums, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu jauna militāra poligona izveidi, kā arī nekavētu esošo militāro poligonu izveides turpināšanu un attīstību.

Militāro poligonu likumprojekts paredz, ka poligonam "Sēlija" tiek noteikts nacionālo interešu objekta statuss un AM ir tiesības sākt poligona infrastruktūras izbūvi bez nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanas sabiedrības vajadzībām atsavināmajā nekustamajā īpašumā vai tā daļā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka ministrijai ir tiesības veikt koku un krūmu ciršanu, būvdarbu sagatavošanas darbus un būvdarbus sabiedrības vajadzībām atsavināmajā nekustamajā īpašumā vai tā daļā.

Zaudējumus, kas nekustamā īpašuma īpašniekam nodarīti saistībā ar militārā poligona infrastruktūras izbūvi un netiek atlīdzināti saistībā ar nekustamā īpašuma vai tā daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, nosaka saskaņā ar Civillikumu. AM zaudējumus atlīdzina, pamatojoties uz nekustamā īpašuma īpašnieka iesniegumu.

Ministrijai ir tiesības poligona "Sēlija" infrastruktūras izbūvei nepieciešamās būves projektēt un būvēt uz vairākām zemes vienībām, vairākos nekustamajos īpašumos. Pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai pārņemšanas Aizsardzības ministrijai ir pienākums veikt šādu zemes gabalu apvienošanu vienā.

Koku un krūmu ciršanas tiesības meža un nemeža zemēs poligona "Sēlija" infrastruktūras izbūvei nepieciešamajā teritorijā būs AS "Latvijas valsts meži".

Poligona "Sēlija" teritorijā privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos vai to daļās, kuru īpašniekiem ir izsūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanas nepieciešamību sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, Valsts meža dienesta privātpersonām izsniegtie apliecinājumi koku ciršanai būs spēkā trīs mēnešus pēc paziņojuma nosūtīšanas.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram būs tiesības saņemt apliecinājumus koku ciršanai militārā poligona infrastruktūras izbūvei pēc tam, kad Aizsardzības ministrija pieņēmusi sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā noteikto lēmumu par atlīdzības apmēru.

Valsts meža dienesta Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram izsniegto apliecinājumu koku ciršanai privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs apliecinājuma koku ciršanai darbību.

Valsts meža dienests pēc Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra pieprasījuma izsniegs Meža valsts reģistrā reģistrēto informāciju un dokumentus, tajā skaitā par privātpersonu sākto saimniecisko darbību mežā, privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos, kur Aizsardzības ministrija sākusi atsavināšana par labu valstij.

Likumprojekts paredz, ka Valsts un pašvaldību iestādes, kā arī citas institūcijas visus iesniegumus un jautājumus, kas saistīti ar militārā poligona infrastruktūras izbūvi un ar to saistīto darbu nodrošināšanu un veikšanu, tai skaitā apliecinājumus koku ciršanai, militārā poligona izbūvei nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu vai valsts īpašuma valdītāja maiņu, kā arī poligona infrastruktūras būvju nodošanu ekspluatācijā, izskata un lēmumus pieņem prioritārā kārtībā pēc iespējas īsākā termiņā.

Likumprojekts paredz, ka poligona teritorijā "Latvijas valsts meži" izsniegtās bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas, licences un izsniegtie limiti tiek anulēti. Poligona teritorijā "Latvijas valsts meži" nebūs jāveic derīgo izrakteņu ieguves vietas rekultivāciju atbilstoši derīgo izrakteņu ieguves projektam.

Pārejas noteikumi paredz, ka Valsts meža dienests nodrošinās, ka apliecinājumi koku ciršanai, kas izsniegti līdz pirkuma darījuma spēkā stāšanās dienai uz pašvaldības vai tās kapitālsabiedrības vārda, ir spēkā pēc nekustamā īpašuma īpašnieka maiņas.

Poligona "Sēlija" teritorijā privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos vai to daļās, kuru īpašniekiem pirms likuma spēkā stāšanas ir izsūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanas nepieciešamību sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, Valsts meža dienesta privātpersonām izsniegtie apliecinājumi koku ciršanai ir spēkā trīs mēnešus pēc likuma spēkā stāšanās.

Aizsardzības ministrija informēs Valsts meža dienestu par nekustamajiem īpašumiem vai to daļām, kuru īpašniekiem ir izsūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanas nepieciešamību sabiedrības vajadzību nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets pērn vasarā konceptuāli atbalstīja jauna militārā poligona izveidi Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā. Poligons "Sēlija" ir Latvijas ieguldījums reģiona drošībā ar militāro poligonu 24 540 hektāri un militāro bāzi 54,7 hektāru platībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas