Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Ar opozīcijas daļēju atbalstu konceptuāli virza nākamā gada budžetu

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja 2014.gada valsts budžeta likumprojektu, par ko nobalsoja ne tikai koalīcija, bet arī opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija.

Budžeta projekts paredz, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati).

Priekšlikumus nākamā gada budžetam varēs iesniegt līdz 18.oktobra plkst.17, savukārt galīgajā lasījumā parlaments par budžetu lems 6.novembrī ārkārtas sēdē.

2014.gada valsts budžeta projektā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un ģimenēm ar bērniem. Tāpat kā prioritāte noteikta demogrāfiskās situācijas uzlabošana, tostarp lielāks atbalsts jaunajiem vecākiem un ģimenēm bērna pieskatīšanai. Paredzēts arī, ka nākamajā gadā brīvpusdienas skolā saņems pirmo trīs klašu skolēni.

Salīdzinājumā ar šā gada valsts budžeta plānu nākamgad paredzēti par 341,9 miljoniem eiro (240,29 miljoniem latu) lielāki ieņēmumi un par 288,9 miljoniem eiro (203,09 miljoniem latu) lielāki izdevumi.

Par vienu procentu plānots samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi, līdz 75 eiro (Ls 52,71) palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu un līdz 165 eiro (Ls 115,96) atvieglojumu par apgādībā esošām personām. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi plānots saglabāt līdzšinējā apmērā – 24 procenti, informē Saeimas Preses dienests.

Tāpat nākamgad paredzēts līdz 320 eiro (225 latiem) paaugstināt minimālo darba algu, atsākt indeksēt visas pensijas un paaugstināt darba algu zemāk atalgotajiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem – mediķiem, pedagogiem, iekšlietu un tieslietu sistēmā strādājošajiem, kā arī sociālās un kultūras jomas darbiniekiem. 

Vairāki pasākumi paredzēti valsts konkurētspējas stiprināšanai, tostarp reģionu attīstībai un pakalpojumu pieejamībai iedzīvotājiem, kā arī plānots uzsākt valsts autoceļu sakārtošanas programmu. Lai veicinātu jaunu investīciju ienākšanu ekonomikā un ieguldījumus ražošanā un pētniecībā, paredzēti vairāki nodokļu administrēšanas atvieglojumi uzņēmējiem. 

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), uzrunājot deputātus un ministrus par nākamā gada budžetu, sacīja, ka katra gada budžets ir unikāls un neatkārtojams, taču 2014.gada valsts budžets uzskatāms par vēsturisku. Pirmkārt, šis būs pirmais Latvijas valsts budžets, kas tiek veidots eiro. Otrkārt, no nākamā gada sākas jauns septiņu gadu posms Eiropas Savienības (ES) fondu naudas apguvē.

Treškārt, šis ir pirmais budžets, ieviešot vidējā plānošanas termiņa saimniekošana 2014.-2016. gadam. Turklāt 2014.gada valsts budžets ir pirmais, kas veidots, ievērojot fiskālās disciplīnas likumā noteiktos principus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas