Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Ar piespiedu darbu sodītie kriminālnoziedznieki šogad "atstrādājuši" vairāk nekā 180 000 latu

Izpildot kriminālsodu "piespiedu darbs", no šā gada 1.janvāra līdz 31.jūlijam probācijas klienti kopumā nostrādājuši 166 636 stundas, kas, rēķinot pēc minimālās darba stundas likmes, darba devējiem ļāvis ietaupīt vismaz 180 466 latus, liecina Valsts probācijas dienesta (VPD) dati.

Šā gada pirmajos septiņos mēnešos VPD piespiedu darba izpildē nonāca 2168 likumpārkāpēji, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik analoģiskā laika periodā pērn. VPD skatījumā, tas apliecina, ka piespiedu darbs ir efektīvs un lietderīgs kriminālsods.

Piemēram, izglītības iestādēs visā Latvijas teritorijā šā gada pirmajos septiņos mēnešos tikuši nodarbināti 240 probācijas klienti, kuri kopumā nostrādājuši 22 237 piespiedu darba stundas, kas darba devējiem ļāvis ietaupīt vismaz 24 082 latus. Probācijas klienti izglītības iestādēs veikuši telpu kosmētisko remontu, izveidojuši spēļu laukumus bērnudārzos, remontējuši un pārvietojuši mēbeles un inventāru, sakopuši izglītības iestāžu apkārtējo vidi u.tml.

Kāds probācijas klients ar elektriķa izglītību šogad remontēja elektrotīklu Zūru pamatskolā, savukārt Kuldīgā probācijas kliente ar atbilstošu izglītību un darba pieredzi bērnu un jauniešu centrā strādāja ar bērniem brīvā laika interešu grupās.

Probācijas klientu veikto darbu loks ik gadu kļūst plašāks, un pirms nosūtīšanas piespiedu darba izpildē liela uzmanība tiek pievērsta probācijas klienta iemaņām un prasmēm, tādējādi ļaujot probācijas klientam veiksmīgi realizēt savas iemaņas un sniegt sabiedrībai lielāku labumu ar savu darbu. VPD praksē bijuši arī vairāki gadījumi, kad darba devējs pēc kriminālsoda "piespiedu darbs" konkrētajam probācijas klientam piedāvā pastāvīgu darbu.

Patlaban Latvijā kopumā ir noslēgti 1062 līgumi par probācijas klientu nodarbināšanu piespiedu darbā. Personas, kurām piemērots piespiedu darbs, nodarbina VPD, valsts vai pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības, aģentūras, kā arī biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas, ar kurām VPD ir noslēdzis līgumu par probācijas klientu nodarbināšanu.

Kritēriji, saskaņā ar kuriem VPD izvēlas konkrētu darba devēju, ir pašvaldībām nepieciešamie prioritārie darbi, probācijas klienta sodāmība, nodarbinātība, izglītība, prasmes, veselības stāvoklis un vecums. Izvēloties darba devēju un uzraugot tam veicamo darbu, VPD katrā gadījumā individuāli izvērtē noteiktos kritērijus, kā arī to, kā tiks nodrošināta piespiedu darba izpildes kontrole un kādu ieguldījumu probācijas klients var dot, veicot konkrēto piespiedu darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jūrmalā sieviete sadur garāmgājēju

Pagājušajā nedēļā Jūrmalā uz ielas sieviete bez acīmredzama iemesla uzbruka kādai kaugurniecei, vairākas reizes viņai iedurot ar nazi un nodarot smagus miesas bojājumus, aģentūru LETA informēja Valst...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas