Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Arhibīskaps Vanags savā vietā gribētu redzēt kādu, kurš labāk izprot šo laiku un tajā dzīvojošos cilvēkus

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) ilggadējais vadītājs, arhibīskaps Jānis Vanags, kurš nolēmis drīzumā doties emeritūrā jeb pensijā, savā vietā labprāt redzētu kādu, kurš labāk izprot šo laiku un tajā dzīvojošos cilvēkus, intervijā Latvijas Radio atklāja Vanags.

Viņš skaidroja, ka pats pārstāv paaudzi no padomju un atmodas laikiem, tādēļ jaunākos cilvēkus vairs tik labi nepazīst un neizprot, īpaši ņemot vērā faktu, ka jau 30 gadus nav vadījis draudzi. "Es domāju, ka viens praktisks mācītājs, kurš ir desmitiem gadu nokalpojis dzīvā, labā draudzē, saticis dažādas paaudzes, viņš šī laika cilvēkus pazīst labāk nekā es," sacīja Vanags, piebilstot, ka nemēģinās ietekmēt savu amata pēcteci, lai tas ietu viņa pēdās un mēģinātu īstenot viņa sāktās ieceres.

Vanags atturējās atbildēt uz jautājumu, kuru cilvēku labprāt redzētu kļūstam par nākamo LELB arhibīskapu, vien piebilda, ka, būdams amatā, ir ievadījis baznīcā daudz labu amata brāļu, kuri arhibīskapa pienākumus noteikti varētu veikt ne sliktāk par viņu pašu.

Taujāts, vai LELB arhibīskapa amatā labprāt redzētu savu palīgu, Rīgas arhidiecēzes palīgbīskapu Rinaldu Grantu, Vanags atbildēja, ka viņš noteikti varētu būt viens no kandidātiem, turklāt labi sagatavots.

Kā ziņots, Vanags nolēmis drīzumā emeritūrā jeb pensijā, tāpēc luterāņiem būs jāvēlē jauns baznīcas vadītājs, vēstīja "Latvijas Avīze".

Vanags LELB vada jau 30 gadus. Baznīcas Satversmē teikts, ka bīskaps var doties emeritūrā, kad ir sasniedzis 65 gadu vecumu, bet 70 gadu vecumā šis amats jāatstāj. Vanags ir dzimis 1958.gada 25.maijā, tātad šogad sasniedzis 65 gadu vecumu.

Vanags nodomājis doties emeritūrā līdz ar nākamo LELB Sinodi. Iepriekš Latvijas Radio Vanags tika atzīmējis, ka šogad vairāk nekā pusgadu - no 1.marta līdz 1.oktobrim - bijis garākā atvaļinājumā, "sakārtot veselību", un baznīcas vadību šajā periodā veiksmīgi organizējis palīgbīskaps Rinalds Grants.

Par LELB vadītāju Vanags kļuva 34 gadu vecumā pēc iepriekšējā luterāņu arhibīskapa Kārļa Gailīša traģiskās bojāejas autoavārijā 1992.gada rudenī. Bīskapa amatā Vanags tika ievēlēts 1993.gada 26.janvārī.

Sākotnēji Vanags LELB bija vienīgais bīskaps, savukārt tagad tajā ir bīskapu kolēģija: arhibīskaps Vanags, Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe un Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons. Bīskapu ievēl baznīcas Sinode, kas ir augstākā lēmējinstitūcija un pulcējas vismaz vienu reizi četros gados. Latvijas Sinodi sasauc LELB virsvalde.

Laikraksts atzīmē, ka Vanagu uzskata par konservatīvu teologu un LELB tiekot minēta kā viena no konservatīvākajām pasaules luterāņu baznīcām. Vanags savulaik vienīgais no visiem kandidātiem uz LELB vadīšanu bijis pieteicis savu principu, lai par mācītājiem netiktu ordinētas sievietes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas