Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Arī Latvijā izvērtē Huawei ierīču izmantošanas riskus

Valsts drošības dienesta (VDD) darbakārtībā ir jautājums par Ķīnas uzņēmuma Huawei ražoto tehnoloģiju iespējamiem drošības riskiem.

Aģentūra LETA specdienestam vaicāja, vai Ķīnas uzņēmuma ražoto tehnoloģiju izmantošana Latvijā rada draudus iedzīvotāju privātumam, spiegošanas un nesankcionētas informācijas iegūšanas riskus, jo šādi pieļāvumi ir izskanējuši Latvijas partnervalstīs.

VDD atbildēja, ka "minētais jautājums pašlaik ir VDD darba kārtībā". VDD skaidroja, ka, pamatojoties uz dienesta rīcībā esošo, no partnerdienestiem saņemto un arī publiski izskanējušo informāciju, VDD sadarbībā ar citām valsts drošības iestādēm izvērtē riskus kritiskās infrastruktūras drošībai. Šis jautājums ir aktualizēts arī diskusijās ar valsts augstākajām amatpersonām.

Ņemot vērā pieaugošos kiberdrošības apdraudējumus, VDD aicina ikvienu, tai skaitā uzņēmējus, iegādājoties tehnoloģijas un informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumus, pievērst pastiprinātu uzmanību informācijas drošības jautājumiem.

VDD nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija ES un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, publiski nepieejamas informācijas nesankcionētu iegūšanu vai valsts drošības apdraudējumu.

Vienlaikus VDD vērsa uzmanību, ka ikvienai no Latvijas drošības iestādēm ir noteikta kompetence kiberdrošības jomā.

Tikmēr Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins aģentūrai LETA skaidroja, ka AM ir sākusi darbu pie vadlīniju izstrādes, kas noteiks valsts pārvaldes institūcijām kritērijus drošu risinājumu izstrādei un produktu izmantošanai.

Patlaban ministrija uzskata, ka būtu pāragri komentēt to iznākumu. "Bet vienlaicīgi atkārtoti norādām, ka, lai nodrošinātu drošus risinājumus, ir vajadzīga kompleksa pieeja. Aizliedzot vienu izstrādājumu, bet nenodrošinot drošus pakalpojumus, kā arī drošu programmatūru, pilnīgi nekas netiek atrisināts," norādīja Galkins.

Laikraksts Diena jau iepriekš rakstīja, ka uz kompānijas veiksmes stāstu ēnu met gadu gaitā Huawei izvirzītās apsūdzības par mēģinājumiem piesavināties citu idejas, kā arī aizdomas, ka kompānija veic spiegošanu Ķīnas valdības uzdevumā. Šī iemesla dēļ atsevišķās valstīs ir aizliegts izmantot noteiktas Huawei radītās tehnoloģijas.

Lietuvas izlūkdienesti sola drīzumā publiskot secinājumus par iespējamajiem drošības riskiem, ko varētu radīt Ķīnas uzņēmuma Huawei ražotais telekomunikāciju aprīkojums.

Lietuvas valdība norādījusi, ka tai pagaidām nav iemeslu noteikt ierobežojumus Huawei ražotā aprīkojuma izmantošanai civilām vajadzībām.

Iepazīstinot ar ikgadējo ziņojumu par draudiem nacionālajai drošībai, Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) un militārā izlūkdienesta vadītāji norādīja, ka ierobežojumus Huawei ražojumu izmantošanai noteikušas virkne valstu, tostarp ASV, Austrālija un Polija.

Ņemot vērā starptautiskos drošības skandālus ar Ķīnas tehnoloģiju ražotāju Huawei, mobilo sakaru operators Bite Latvija, balstoties uz veiktajām drošības pārbaudēm, pagaidām nepārtrauks pagājušajā gadā ar ražotāju noslēgto sadarbību par 5G ieviešanu operatora tīklā, aģentūrai LETA nesen pastāstīja Bite Latvija tehniskais direktors Gints Butens.

 

Top komentāri

un ko tagad?
u
Un ko tagad darīs Lattelekoms kur visas core iekārtas tiek mainītas uz Huaweju? Jā, bija Cisco...
Ezis
E
Ar ko ASV spiegi ir labāki par Ķīnas spiegiem? Starp citu, Apple ierīces arī ražo Ķīnā. :)
Normunds
N
Letiņi, kā man patīk lasīt Jūsu komentārus, kuri tiešām ir interesanti un aizraujoši lasīt. Tikai letiņi, neskatoties, ka Esat liela čīkstētāja tauta, Jums ir bagāta iztēle, bagāts vārdu krājumus - tikai tas nekas, ka visā ķīselī ir krievu sajaukumu žargons. Īsi un konkrēti, Mēs protam internetā skaisti izteikties un kādu Lohaču no dirst, bet vairāk neko arī nevaram, jo Esam bezspēcīgi pret Ameriku, tas, ka Mūsu Lielās Amatu personas apzog valsts kasi, kuri tie paši priekš Amerikas ir vien kājslauķi. Tie kuri dzīvo Amerikā, viņi visi ir iebaidēti ar cietumu, viņi visi piedomā ko runā, kur dodas, ievēro ceļu satiksmes noteikumus, nevienu neapvaino un pie pieminekļiem ne nokārtojas un publiski ar orģijām nenodarbojas. Viņi dien dienā dzīvo patstāvīgās bailēs, jo Amerikai vairākus gadus pēc kārtas ir cēlusi slimus diktatūru un gribi pārvāldīt visu pasauli. Eiropa danco pēc Amerikas stabules, jo neprot pastāvēt par savām interesēm un neatkarību. Krievija neļausies, jo ir šņabis galvā!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas