Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ārkārtas situācijas laikā aicina atcelt maksu par elektroenerģijas pieslēguma uzturēšanu

Šā brīža AS Sadales tīkls tarifu struktūra būtiski apgrūtina uzņēmumu darbību, kas nonākuši daļējā vai pilnīgā dīkstāvē. Tāpēc ārkārtas situācijas laikā uzņēmumiem un arī pārējiem elektroenerģijas patērētājiem jāatceļ maksa par elektroenerģijas pieslēguma uzturēšanu, vienlaikus saglabājot nepieciešamās elektroenerģijas jaudas nākotnē, teikts elektroenerģijas tirdzniecības uzņēmuma Senergo paziņojumā.

Šādu priekšlikumu Senergo nosūtījis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Kā norāda Senergo, Sadales tīkla tarifu struktūra šobrīd sastāv no diviem galvenajiem blokiem: maksa par elektroenerģijas sadalīšanu – maksa atbilstoši patērētajai elektrībai, kā arī maksa par atļauto elektrības pieslēguma slodzi/jaudu, ko faktiski var definēt kā "abonēšanas maksu", kas katru mēnesi jāmaksā neatkarīgi no patēriņa. Pēc tāda paša principa tiek piemērota maksa arī par obligāto iepirkumu komponenti (OIK), par kuru uzņēmumi maksā atbilstoši patēriņam, kā arī par atļauto elektrības pieslēguma slodzi/jaudu.

"Tas nozīmē, ka ārkārtējās situācijas apstākļos, pat ja uzņēmums ir dīkstāvē, tam jāmaksā šī nosacītā abonēšanas maksa par jaudu. Piemēram, ja viesnīca vai ražotne ir dīkstāvē, tā turpina maksāt vairākus simtus vai pat vairākus tūkstošus eiro mēnesī, lai gan uzņēmējdarbība faktiski ir apstājusies, elektroenerģijas patēriņa faktiski nav un arī uzņēmuma apgrozījums ir tuvu nullei. Uzskatām, ka šajā situācijā valstij jānāk pretim uzņēmumiem un šī kārtība ārkārtas situācijā jāmaina, lai līdz minimumam samazinātu uzņēmumu izmaksas," uzsver Senergo valdes priekšsēdētājs Andrejs Kombecovs, norādot, ka šāda Senergo rosinātā tarifu struktūra vēsturiski Latvijā jau ir pastāvējusi.

Kā norāda Senergo, šobrīd Sadales tīkls ir izstrādājis vairākus risinājumus izmaksu samazināšanai, taču tie nav piemērojami virknei šobrīd krīzē nonākušajiem uzņēmējiem, tādēļ Senergo rosina pilnībā atcelt maksu par elektroenerģijas pieslēguma uzturēšanu. 

Vienlaicīgi tiek aicināts garantēt jaudas saglabāšanu, lai uzņēmējs, tiklīdz tas būs iespējams, var pilnvērtīgi atsākt savu darbību. Papildu tam iespēju robežās Senergo rosina pārlikt uz mainīgo sadaļu maksu par patērēto elektroenerģiju, lai saglabātu saprātīgu ieņēmumu plūsmu Sadales tīklam un OIK sistēmā.

"Ļoti ceram, ka šis ierosinājums tiks sadzirdēts un iespēju robežās steidzami ieviests, jo ar katru dienu uzņēmēji, kas palikuši bez apgrozījuma un iespējām gūt ienākumus, tiks "gremdēti" ar līdzīgiem maksājumiem, no kuriem faktiski atteikties nav iespējams. Maksājuma atlikšana, brīvdienas un tamlīdzīgi risinājumi var nepalīdzēt, jo sakrātā nasta kādreiz būs jāatmaksā," saka Andrejs Kombecovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas