Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Asinsdonoru atsaucība pērn bijusi lielākā pēdējā desmitgadē

2021.gadā asinsdonoru atsaucība bijusi lielākā pēdējo desmit gadu laikā, liecina Valsts asinsdonoru centra (VADC) apkopotā informācija.

Kā aģentūru LETA informēja VADC, visā Latvijā pilnasinis ziedotas 56 438 reizes, kas ir par 5000 reižu vairāk nekā gadu iepriekš. Būtiski, ka 6349 donori ziedojuši vairākas reizes gadā, savukārt 6691 cilvēks asinis ziedojis pirmo reizi. Lai nodrošinātu nepieciešamos asins komponentus, donorus pieņem pastāvīgajās ziedošanas vietās galvaspilsētā un lielākajās reģionu slimnīcās, tāpat 2021.gadā VADC devies vairāk nekā 600 izbraukumos.

"Aizvadītais gads bija viens no smagākajiem, kādu mūsu veselības aprūpe piedzīvojusi. Vissmagākajā brīdī asinsdonoru atbalsts ir vēl nozīmīgāks. Paldies gan par katru glābto dzīvību, gan kopumā veselības asinsrites uzturēšanu. Asins ziedošana arī šogad būs viens no ātrākajiem veidiem, kā palīdzēt mediķiem un līdzcilvēkiem," akcentēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

VADC lūdz visus donorus, gan pastāvīgos, gan arī tos, kas vēl domā par iesaistīšanos asinsdonoru kustībā, arī 2022.gadā būt aktīviem un atsaucīgiem, lai varētu nodrošināt vajadzīgo atbalstu visiem pacientiem.

VADC direktore Egita Pole norādīja, ka Latvijas asinsdonoru kustība ir kā liela ģimene, kura vienmēr atsaucas un gatava sniegt atbalstu, ja kādam nepieciešama palīdzība. Pole pateicas ikvienam, kurš nesavtīgi ziedo daļu no sevis, katrā donācijas reizē palīdzot glābt dzīvību trīs citiem cilvēkiem. Pērn donori ir bijuši ļoti atsaucīgi, taču arī pieprasījums no slimnīcām ir pieaudzis, un nemainīgi arī šogad daudzi pacienti gaidīs asinsdonoru palīdzību un atbalstu, piebilda Pole, aicinot savā 2022.gada labo darbu sarakstā iekļaut asins ziedošanu.

Līdz ar plānveida operāciju atsākšanos visās Latvijas slimnīcās pieprasījums pēc asins komponentiem nemazinās. Lai nodrošinātu visus pacientus ar nepieciešamajiem asins komponentiem, VADC turpina gaidīt visu asinsgrupu donorus un janvārī dosies 52 izbraukumos.

Janvārī VADC dosies 52 izbraukumos, tie plānoti Limbažos, Jaunpiebalgā, Aucē, Kuldīgā, Ikšķilē, Ķekavā, Valmierā, Pļaviņās, Aizkrauklē, Lielvārdē, Jūrmalā, Cesvainē, Baltinavā, Demenē, Kaunatā, Rogovkā, Ludzā, Jēkabpilī, Lubānā, Viļakā, Madonā, Viļānos, Varakļānos, Ilūkstē. Pilns izbraukumu saraksts apskatāms VADC mājaslapā "www.donors.lv".

VADC aicina donorus ziedot asinis kādā no pastāvīgajām asins ziedošanas vietām vai izbraukumos. Asinis drīkst ziedot gan pret Covid-19 vakcinēti, gan nevakcinēti iedzīvotāji. Visās ziedošanas vietās tiek ievēroti pastiprināti piesardzības pasākumi, lai garantētu drošu vidi. VADC prioritāte ir rūpēties gan par VADC personāla, gan donoru drošību, kā arī nodrošināt drošus asins komponentus slimnīcām.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam - pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas