Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Asociācija: Eiropas tirgū cūkgaļas piedāvājums par gandrīz 20% pārsniedz pieprasījumu

Eiropas tirgū cūkgaļas piedāvājums par gandrīz 20% pārsniedz pieprasījumu, kas negatīvi ietekmē cūku audzētājus Eiropas Savienībā (ES) un Latvijā, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Viņa norādīja, lai arī cūkgaļas patēriņš Eiropā nav sarucis, kopējais cūkgaļas eksports no Eiropas pērn decembrī samazinājiess par 10%. Par apmēram 30-34% ir krities eksports uz Ķīnu, kas ir būtisks apmērs. Tikmēr cūkgaļas ražošanas apmēri ES nav mazinājušies.

Lejniece piebilda, ka nepietiekamā eksporta dēļ Eiropā pamatīgi ir sarukusi cūkgaļas cena. "Pašlaik situācija cenas dēļ neizskatās spīdoša. Cena ir nokritusies ļoti dramatiski," sacīja asociācijas vadītāja. Tā kā visas svārstības Eiropas tirgū atsaucas arī uz Latvijas tirgu, cūkgaļas cenu kritums jūtams arī šeit.

Viņa piebilda, ka ir grūti prognozēt, kāds šis gads būs Latvijas cūku audzētājiem, jo ir daudz dažādu blakus apstākļu, kas var ietekmēt situāciju tirgū. Cūkgaļas cenas turpmāk ir grūti prognozēt. "Pašlaik ir novērojama lejupejoša tendence, bet jautājums, uz cik ilgu laiku. Ja tā ir īstermiņa tendence, tad gadā kopumā cenas izlīdzināsies, bet pagaidām, izskatās, ka šī lejupslīdes tendence varētu būt ilga," teica Lejniece.

Viņa atzina, ka Latvijā cūku audzētājiem produkciju nākas realizēt par zemāku cenu, kamēr pastāvīgās izmaksas vai nu nemainās, vai kāpj. Piemēram, lopbarības cenas nesamazinās, aug degvielas cenas, kā arī vairāk jāmaksā par elektrību. "Katram ir noteikta nulles atzīme, zem kuras ražošana notiek ar zaudējumiem. Jautājums, cik ilgi tas ir iespējams. Protams, mēs katru dienu ceram, ka attiecīgā cena ir zemākais punkts un tūlīt tā atsāks augt," viņa teica.

Lejniece pauda cerību, ka Eiropā cūku audzētāju produkcija varētu kļūt pievilcīgāka ārējiem tirgiem, pateicoties zemajām cenām. "Pirmais signāls par to ir Krievijas interese. Ir saņemtas vēstules, ka viņi ir gatavi iepirkt vaislas dzīvniekus. Tas nozīmē, ka viņi apsver tirgus atvēršanu," minēja Lejniece, piebilstot, ka tādā gadījumā lielās vaislas cūku ražotājvalstis Dānija un Vācija varētu eksportēt produkciju uz Krieviju, kas pozitīvi ietekmētu visu Eiropas tirgu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem cūkgaļas cena Latvijā pērn decembrī bija vidēji par 8,5% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī. Tikmēr ES cūkgaļas cena pērn decembrī bija vidēji par 6,7% zemāka nekā 2016.gada attiecīgajā mēnesī, Vācijā - par 8,9% zemāka nekā pirms gada decembrī, Dānijā - par 8,1% zemāka, Lietuvā - par 8%, Polijā - par 6%, bet Igaunijā - par 2,4% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī.

Cūkgaļas cena decembrī Latvijā bija dārgāka nekā vidēji ES.

Cūkas liemeņa tirgus cena ES vidēji bija 142,82 par 100 kilogramiem, savukārt Latvijā - 145,35 eiro. Pērn decembrī cūkas liemeņa tirgus cena Polijā bija 142,46 eiro par 100 kilogramiem, Lietuvā bija 143,13 eiro par 100 kilogramiem, Igaunijā - 146,18 eiro par 100 kilogramiem, bet ES vidēji - 142,82 par 100 kilogramiem.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati liecina, ka cūkgaļas cenas patlaban samazinās, jo ES eksports ir piebremzējies, bet ražošana turpina pieaugt.

Top komentāri

aha
a
Latvijā gan cūkgaļas cenu kritums nav manāms...
ļuļa
ļ
jā jā, latvijas cūku audzētājs dānis rasmusens. un pārējie, kas te sacēluši smirdīgas megafermas. un mums vēl stāsta, ka esot tik jāceļ jaunas un latvieši ir atpakaļrāpuļi ka to nesaprot. paldies, ka painformējāt, ka tāpat jau cūkgaļas ir par daudz. lieks arguments te nepiecūkot vidi.
>:-)
&
Lai tie tur knapinās ,kā var ,nabagi , nespēj pirkt ! mums par to ,atkal sadārdzināsies ,vismaz par 50% !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas