Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Asociācija: Jaunā patēriņa kreditēšanas nozares regulējuma dēļ patērētājs būs spiests samaksāt vairāk

Līdz ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atbalstītajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem aizdevumi līdz 30 dienām ar atmaksu vienā maksājumā tiks limitēti līdz 50% no minimālās algas, patērētājs būs spiests aizņemties lielākas summas, uz garākiem termiņiem un samaksāt vairāk, aģentūrai LETA pauda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā.

"Ja priekšlikumi tiks atbalstīti šādā redakcijā, nebanku kreditēšanas nozare transformēsies - tiks izsniegtas būtiski lielākas summas un uz garākiem termiņiem. Pakalpojums kļūs ļoti līdzīgs tam, kādu to šobrīd sniedz komercbankas. Prognozēju, ka viena aizdevuma summa vidēji būs no 1000 eiro un vairāk. Ja skatāmies uz iepriekšējo izmaiņu ietekmi uz tirgu, tad no tā pazuda aizdevumi līdz 50 eiro. Prognozēju, ka šis būs tas efekts, ko priekšvēlēšanu gaisotnē virzītās izmaiņas atstās uz patēriņa kreditēšanas tirgu -0 iedzīvotāji būs spiesti aizņemties lielākus kredītus," uzsvēra asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija arīdzan prognozē, ka jaunajiem tirgus apstākļiem, ko radīs grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, spēs pielāgoties tikai lielākie tirgus dalībnieki, kam ir zemākas pakalpojuma izsniegšanas izmaksas uz vienu klientu, līdz ar to vēl vairāk mazināsies konkurence patēriņa kreditēšanas tirgū.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija arīdzan pauž nožēlu, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadība neuzskatīja par nepieciešamību komisijas sēdē dot vārdu nozares pārstāvjiem, lai sniegtu savu viedokli par izmaiņu ietekmi uz patērētāju un tirgu.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz atmaksāt kredītu vienā maksājumā, aizdevuma summa nedrīkstēs pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās mēnešadarba algas apmēra. Šis noteikums gan neattiektos uz kredīta līgumiem, kurus noslēdzot kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nododama kāda lieta un saskaņā ar kuriem patērētāja atbildību ierobežos tikai ar ieķīlāto lietu.

Atbilstoši atbalstītajam priekšlikumam, kredīta atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk nekā divas reizes. Šis noteikums neattieksies, piedāvājot tādu maksājuma grafiku, saskaņā ar kuru kredīta pamatsumma jāatmaksā pa daļām.

Sēdē deputāti arī atbalstīja Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Upenieka (Vienotība) priekšlikumu, kas uzliek par pienākumu kredīta devējiem ar kredītinformācijas biroja starpniecību savstarpēji apmainīties ar ziņām par patērētāju vai galvinieku, to saistībām un saistību izpildes gaitu izvērtējuma veikšanai pietiekamā apjomā.

Virkni priekšlikumu deputāti sēdē neatbalstīja, tostarp Latvijas Kredītņēmēju asociācijas iniciētos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas ātro kredītu izsniedzējiem paredzēja pieprasīt kredīta ņēmējam iesniegt arī Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu par ienākumiem.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu nozares praksi, ko pozitīvi vērtē patērētāji un tirgu uzraugošās institūcijas, vienlaikus respektējot alternatīvo finanšu pakalpojumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

Top komentāri

nost ar ātrajiem kredīdiem
n
Šis lobējošais raksts tikai vēlreiz apliecina, cik liela ietekme Latvijā ir augļotājiem. Pēdējais laiks šai hidrai apcirst taustekļus.
kaunējušies būtu runāt
k
cik viņi un tiesu izpildītāji ir uzvārījušies uz nespējas atdot rēķina?
P
P
Lienē svešu,bet jāatdod savs.(Nav manu domu lidojums.)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas