Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Asociācija: Tirdzniecības centri nespēs sadalīt pircēju plūsmas vakcinētajos un nevakcinētajos

Lielākajā daļā gadījumu tirdzniecības centriem ir neiespējami sadalīt pircēju plūsmas vakcinētajos un nevakcinētajos, nodrošinot katrai plūsmai atsevišķu ieeju, aģentūrai LETA sacīja Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

"Pirmās nepieciešamības veikali ir izvietoti dažādās vietās tirdzniecības centrā, tie nav piesaistīti konkrētām ieejām, un arī plūsmu norobežošana uz tiem ir pretrunā ar evakuācijas un ugunsdrošības prasībām. Tirdzniecības centra koplietošanas telpas faktiski ir kā iela, kurā atrodas dažādi veikali," skaidroja Vanags.

Tādēļ NĪAA ir ierosinājusi Veselības ministrijai un Ekonomikas ministrijai, ka vakcinācijas sertifikātu kontrole būtu jāveic pie otrās nepieciešamības preču veikaliem, nevis pie tirdzniecības centra ieejas.

Vanags uzsvēra, ka, saglabājot nepārdomāto pieeju par plūsmu dalīšanu, liela daļa tirdzniecības centru būs spiesti visam tirdzniecības centram noteikt piekļūšanu tikai vakcinētām personām. Tas savukārt nozīmētu, ka, piemēram, pārtikas veikali vai aptiekas tirdzniecības centros nebūs pieejami nevakcinētām personām. 

"Rezultātā nevakcinētās personas drūzmēsies mazajos pārtikas un citos veikalos ārpus tirdzniecības centriem, kur ir slikta ventilācijas un apmeklētāju izkliede, tādā veidā epidemioloģisko situāciju pasliktinot vēl vairāk," apgalvoja Vanags. 

Arī vakcinācijas centrus tirdzniecības centros, kur patlaban vakcinējas 25% no tiem, kas vakcinējas, nāksies aizvērt, jo vakcinēties dodas nevakcinētas personas, piebilda Vanags.

Jau ziņots, ka personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus, šonakt nolemts Krīzes vadības padome (KVP).

Mazumtirdzniecības jomā nevakcinētiem cilvēkiem būs pieejami tikai pašu nepieciešamāko preču veikali. 

Cilvēki ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu drīkstēs apmeklēt arī citas tirdzniecības vietas, kurām jānodrošina apmeklētāju kontrole. Gan veikalos, gan tirgos apmeklētājiem un personālam pareizi jālieto sejas maskas.

KVP izskatīja ekspertu sagatavotos rīcības scenārijus, kā apturēt Covid-19 straujo izplatību un pēc iespējas saīsināt slimnīcu pārslodzes laiku. Visbiežāk hospitalizācija ir vajadzīga nevakcinētiem Covid-19 pacientiem, tāpēc ārkārtējās situācijas drošības pasākumi visvairāk ietekmēs cilvēkus bez derīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta. Tāpēc KVP ieskatā ir būtiski jāsamazina cilvēku klātienes kontaktēšanās visā sabiedrībā, vienlaikus veicinot vakcinācijas aptveri.

Pēc KVP sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka vienlaikus plānots arī saīsināt veikalu darbības laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas