Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Astoņos mēnešos elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena Latvijā bijusi par 18,8% zemāka

Elektroenerģijas vairumtirgus cena šā gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgu periodu pagājušajā gadā, Latvijā bijusi par 18,8% zemāka, komentējot biržas Nord Pool Spot datus, aģentūrai LETA norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Regulatorā atzina, ka šā brīža tirgus tendences liecina, ka arī nākamajos četros mēnešos elektroenerģijas biržas cenas saglabās pirmajā pusgadā iezīmēto tendenci un nepārsniegs pagājušā gada vairumtirdzniecības cenas.

SPRK Enerģētikas departamenta Elektroenerģijas nodaļas vadītājs Valters Kalme skaidroja, ka šā gada augustā elektroenerģijas cena vairumtirgus biržas Nord Pool Spot Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 46,4 eiro par megavatstundu (MWh). Lai arī kopš šī gada marta, kad elektroenerģijas cena sasniedza vēsturiski zemāko vērtību kopš biržas darbības sākšanas Latvijā un bija 32,22 eiro par MWh, ir novērots pakāpenisks vairumtirdzniecības cenu kāpums, elektroenerģijas cenas joprojām saglabājas zemākas, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Augustā elektroenerģijas cena bija par 16,1% zemāka par iepriekšējā gada attiecīgo periodu, kas skaidrojams ar vairākiem faktoriem. "Ja gada sākumā cenu kritumu ietekmēja siltais laiks un fakts, ka pali sākās martā, tad vasarā cenas pieaugumu noteica zemā ūdens pietece Daugavā, samazinot hidroelektrostacijās (HES) saražotās elektroenerģijas apjomu un palielinot citu - dārgāku elektroenerģijas avotu īpatsvaru, kā rezultātā vairumtirgū cenas vasaras mēnešos pieauga," sacīja Kalme.

Lai arī vasarā ūdens pietece Daugavā bija krietni zemāka, salīdzinot ar pēdējos gados novērotajiem vidējiem rādītājiem, mērenais cenu pieaugums skaidrojams ar ievērojamo elektroenerģijas izstrādi no atjaunojamiem energoresursiem Ziemeļvalstīs, un tas attiecīgi atsaucās uz elektroenerģijas cenām Baltijā. Zemākas elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas vasaras mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sekmējusi arī veiksmīgāka pārvades sistēmas operatoru sadarbība pieejamo jaudu plānošanā.

"Tomēr pieejamās starpsistēmu pārvades jaudas uz Latvijas un Igaunijas robežas ierobežo lētās Ziemeļvalstu elektroenerģijas nonākšanu Latvijā un Lietuvā. Saistībā ar zemo ūdens pieteci būtisku daļu no nepieciešamā elektroenerģijas apjoma šajā reģionā vasaras periodā nodrošina dabasgāzes elektrostacijas, kuru saražotās elektroenerģijas cena ir zemāka nekā pirms gada, jo nozīmīgi samazinājušās dabasgāzes cenas," stāstīja SPRK eksperts.

Elektroenerģijas vairumtirgus biržā līdzsvara cena veidojas, pieprasīto elektroenerģijas apjomu aizpildot ar elektroenerģijas ražotāju piedāvājumiem, sākot ar lētāko. Atbilstoši ūdens pietecei Daugavā biržā tiek piedāvāta visa HES saražotā elektroenerģija. Atbilstoši siltumslodzei un koģenerācijas iekārtu mainīgajām izmaksām biržā tiek piedāvāta arī lielas jaudas koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģija.

Brīžos, kad nav pārrobežu pārvades tīkla pārslodzes, elektroenerģijas cena Latvijā izlīdzinās ar cenu Igaunijā un Somijā. Diennakts laikā cenas svārstās atkarībā no elektroenerģijas patēriņa, un cenas Baltijas valstīs un Somijā ir vienādas gan atsevišķās dienās nakts stundās pie zema patēriņa, gan dienas stundās pie augstāka patēriņa un augstākām cenām visā reģionā.

Analizējot elektroenerģijas importu šī gada astoņos mēnešos, vismazāk Latvija importēja martā un aprīli, attiecīgi 3% un 1% no kopējā elektroenerģijas patēriņa. Gada sākumā imports bija 35% robežās, savukārt vasarā tas svārstījās no 30% maijā līdz 45% jūnijā un jūlijā un 24% augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas