Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Black Hawk helikopterus mācībās un manevros Latvijā jau izmanto ārvalstu karavīri

ASV ļauj Latvijai iepirkt četrus Black Hawk helikopterus

ASV Valsts departaments devis Latvijai zaļo gaismu iegādāties no Savienoto Valstu uzņēmuma četrus helikopterus Black Hawk, vēsta ASV militārais izdevums Defense News. Šī darījuma summa varētu būt aptuveni 173 miljoni eiro.

Šis darījums "atbalstīs ārpolitiku un Savienoto Valstu nacionālo drošību, palīdzot uzlabot NATO sabiedroto drošību," paziņojusi ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA).

Paziņojumā norādīts, ka šie helikopteri sekmēs savietojamību ar ASV un NATO spēkiem, kad nepieciešam ātra reaģēšana dažādās misijās un ātra karavīru transportēšana uz uzdevuma izpildes vietu.

"Šo helikopteru pārdošana Latvijai nozīmīgi palielinās tās spējas nodrošināt karavīru pārvietošanu, robežu drošību, pretterorisma pasākumus, medicīnisko evakuāciju, meklēšanu un glābšanu (..) un kaujas atbalstu visos laikapstākļos," teikts DSCA paziņojumā.

Defense News vēsta, ka helikopteru piegādātājs būs ASV uzņēmums Sikorsky.

Latvijas Aizsardzības ministrija un Valsts robežsardze tuvākajos gados plāno iegādāties sešus helikopterus. Plānots, ka līgumu par piegādēm noslēgs jau šogad, bet pirmā piegāde paredzēta 2021. gadā.

Jaunajiem helikopteriem būs meklēšanas un glābšanas, medicīniskās evakuācijas, kā arī ugunsgrēka dzēšanas funkcijas, norādīja Ārlietu ministrijā.

Pašlaik Gaisa spēkos ir četri lietoti Mi-17 helikopteri un divi Mi-2 helikopteri. Tāpat aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2012. gada nogalē noslēdzās iepirkums par 1990.gadā ražota helikoptera Mi-17 kapitālo remontu. Toreiz remonta līguma summa bija 1 210 000 eiro.

Savukārt Valsts robežsardzē aģentūra LETA jūlijā noskaidroja, ka 2017. gada decembrī noslēgtā līguma ar kompāniju Leonardo S.p.a. realizācijas rezultātā Valsts robežsardze nodrošinās helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus Agusta Bell 206B helikopterus, kuri ražoti 1974. un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Atbilstoši līgumam paredzēts apmācīt helikoptera pilotus, aviācijas inženiertehnisko personālu un 2019. gadā piegādāt divus jaunus helikopterus AW 119 Kx, kas kopumā izmaksās 12 482 718 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

(pievienotas pēdējās piecas rindkopas)

Top komentāri

Ha
H
Ugunsgrēku dzēšanai helikopteri jāpērk iekšlietu ministrijai, kuras atbildība ir dzēst, meklēt un glābt mežos, purvos pazudušos. Armijai ir savi uzdevumi. Žēl, ka LETA nav pārtulkojusi visu ziņu, kur precīzi tika izklāstīts, ko armija pērk, tad komentētāji arī saprastu, ka summa nav tikai par helikopteriem, bet arī aprīkojumu kā sakari, redzamība, protams, rezerves daļas, aprīkojums uzturēšanai.
rekur
r
Viens no visvairāk ražotajiem ASV militārajiem universālajiem heliokopteriem. Kopš 1977. g. saražotas 4000 mašīnas. Ekspluatē apm .20 valstīs.
ntv
n
Eiropā šādi heliokopteri ir Grieķijai , Zviedrijai un Slovākijai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas