Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV miris profesors Juris Vīksniņš

ASV vakar 75 gadu vecumā miris Džordžtaunas universitātes emeritētais ekonomikas profesors Juris Vīksniņš, savā sociālā tīkla "Facebook" lapā informē Vīksniņa meita Helēna Vīksniņa.

1937.gadā Rīgā dzimušais ekonomikas mācību spēks bija Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis un "Ekonomistu apvienības 2010" biedrs, kā arī saņēmis Trīs zvaigžņu ordeni.

Kā izriet no mediju arhīvu materiāliem, Vīksniņš bieži komentējis ekonomisko politiku Latvijā, aizstāvējis "stingrā lata politiku" un publicējis vairākus zinātniskus pētījumus angļu valodā par Latvijas un Baltijas valstu ekonomiku, sākot jau no padomju laikiem. Viņš bijis Latvijas Bankas konsultants no 1992. līdz 2005.gadam.

Vīksniņš ieguvis bakalaura grādu ekonomikā ar izcilību Templa universitāte (Temple University) 1959.gadā, maģistra grādu Pensilvānijas universitātē 1960.gadā, bet doktora grādu (Ph.D.) Džordžtaunas universitātē 1964.gadā, kur arī tai pašā gadā sācis strādāt par mācību spēku.

Vīksniņa specialitāte bija makroekonomika, ekonomijas sistēmu salīdzinājumi un saimnieciskās attīstības jautājumi, teikts profesora aprakstā "Ekonomistu apvienības 2010" mājaslapā. Viņš arī aktīvi piedalījies Baltijas studiju veicināšanas organizācijā "Association for the Advancement of Baltic Studies" (AABS) un vairākus gadus vadījis tās Baltijas studiju fondu. Viņš bija studentu korporācijas "Fraternitas Metropolitana" filistrs.

No 1968. līdz 1970.gadam Vīksniņš strādājis kā ekonomists ASV ārvalstu palīdzības aģentūrā "Agency for International Development" (AID) Taizemē un ir vairāku akadēmisku pētījumu autors par Dienvidaustrumāzijas tautsaimniecības attīstību. Viņš konsultējis ASV Federālo rezervju sistēmas valdi, Pasaules Banku un Starptautisko Valūtas fondu.

Top komentāri

Yes
Y
Latvijas neoliberālisma tēvs un skolotājs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas