Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atbalsta tiesu izpildītāju atlīdzības griestu samazināšanu no saņemtajiem procentiem

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja deputāta Valda Kalnozola (ZZS) priekšlikumu, kas paredz daļēji samazināt tiesu izpildītāju atlīdzības griestus saistībā ar saņemtajiem procentiem no atgūtās summas.

Grozījumi saņēma pārliecinošu atbalstu, par tiem balsojot 73 deputātiem no visiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem. Pret balsoja divi, savukārt atturējās viens parlamentārietis.

Deputāts rosinājis noteikt, ka tiesu izpildītājiem tiek paredzēti 2,5% un 10 000 eiro griesti amata atlīdzībai un izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem no atgūtās summas.

Kā debatēs norādīja deputāts Imants Parādnieks (NA), grozījumu mērķis ir beidzot pārtraukt atsevišķu tiesu izpildītāju saņemtās atlīdzības "treknumu un nesamērīgumu". Līdzīgu pamatojumu sēdē sniedza ar Kalnozols un deputāts Andris Bērziņš (ZZS), kurš atsaucās uz Valsts kontroles atzinumiem par atsevišķos gadījumos konstatētu nesamērīgu atlīdzību, kuru saņem tiesu izpildītāji.

Parādnieks atzina, ka Kalnozola iesniegtais priekšlikums ir "juridiski absolūti nepieņemams". Taču šo normu bija nepieciešams atbalstīt jau ceturtdien, kad izmaiņas tiek skatītas otrajā lasījumā, lai izvairītos no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pārmetumiem, ka darbs pie tik svarīgiem grozījumiem tiek sākts vien trešajā lasījumā.

Tāpēc šis priekšlikums vēl tikšot precizēts, likumprojektu Saeimā skatot trešajā, galīgajā lasījumā.

Grozījumi paredz papildināt normu, kas īsi apraksta zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses noteikšanas sistēmu, papildināt to ar vārdiem "ir noteikti 2,5 procentu un 10 000 eiro griesti amata atlīdzībai un izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem, ko tiesu izpildītājs saņem amata atlīdzību procentos no atgūtās summas šādā apmērā".

Tāpat normā paliek spēkā tas, ka zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses pēc Tieslietu ministrijas priekšlikuma, kas saskaņots ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, nosaka Ministru kabinets.

Atbildīgā Juridiskā komisija iepriekš atzina, ka tiesu izpildītāju atlīdzības summas būtu pārskatāmas, taču vairāku citu iemeslu dēļ nebija atbalstījusi šo priekšlikumu.

Priekšlikumus likumprojekta trešajam lasījumam varēs iesniegt līdz 20.februārim. Šos rosinājumus sākotnēji skatīs Juridiskajā komisijā un pēc tam Saeimā.

Pašlaik Ministru kabineta noteikumi nosaka, kādas summas tiesu izpildītājs saņem papildus amata atlīdzībai un izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem. Saskaņā ar tiem tiesu izpildītājs saņem amata atlīdzību attiecīgos procentos atkarībā no atgūtās summas.

Ja atgūtā summa ir līdz 4269 eiro, tie ir 15%, no 4270 līdz 14 229 eiro - 640,35 eiro plus 10% no faktiski atgūtās summas, kas pārsniedz 4269 eiro un no 14 230 līdz 142 287 eiro - 1637 eiro plus 5% no faktiski atgūtās summas, kas pārsniedz 14 229 eiro. Ja atgūtā summa ir no 142 288 līdz 711 436 eiro - 8039 eiro plus 3% no faktiski atgūtās summas, kas pārsniedz 142 287 eiro, no 711 437 līdz 1 422 872 eiro - 25 114 eiro plus 2% no faktiski atgūtās summas, kas pārsniedz 711 436 eiro un ja atgūtā summa pārsniedz 1 422 872 eiro - 39 342 eiro plus 1% no faktiski atgūtās summas, kas pārsniedz 1 422 872 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas