Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Atceļ visus Tukuma straumei piemērotos ierobežojumus - karbamīds barībā nav atrasts

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atcēlis visus uzņēmumam Tukuma straume piemērotos ierobežojumus suņu barības Dogo un kaķu barības Ņau ņau, kā arī izejvielu izplatīšanai, jo no Austrijas laboratorijas Osterreichische Agentur fur Gesundheit und Ernarungsicherheit GmbH saņemtie analīžu rezultāti liecina, ka izmeklētajos barības paraugos karbamīds nav konstatēts, portālu Diena.lv informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Austrijas laboratorijā testēšana veikta, izmantojot divas metodes. Vienā gadījumā karbamīda saturs tika noteikts, mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru (nm) viļņu garuma, bet otrā gadījumā, kā to paredz Eiropas Komisijas normatīvie akti, mērīts ar optisko blīvumu pie 435 nm viļņu garuma.

No Austrijas laboratorijas saņemtie analīžu rezultāti liecina, ka, izmeklējot barības paraugus ar noteikto metodi, mērot optisko blīvumu pie 435 nm viļņu garuma, karbamīda klātbūtne paraugos konstatēta netika.

Uzņēmums Tukuma Straume vēstīja, ka pēc visu pārpratumu noskaidrošanas ar kļūdainajām analīzēm plāno līdz gada beigām atjaunot iepriekšējā līmenī suņu barības Dogo un kaķu barības Ņau ņau pārdošanas apjomus. Tuvāko trīs gadu laikā uzņēmums paredz nostiprināt savas pozīcijas Baltijas valstīs, kā arī izvērst darbību citos eksporta tirgos.

"Esam gandarīti, ka taisnība ir uzvarējusi. Mēs jau no paša sākuma bijām pārliecināti, ka mūsu ražojumos nav kaitīgu vielu, un Dānijas laboratorijas analīžu rezultāti ir kļūdaini. Tagad esam ieguvuši pilnīgu pārliecību par mūsu produkcijas augsto kvalitāti, jo to apstiprina divas neatkarīgas laboratorijas,” paudis AS Tukuma Straume valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Jau vēstīts, ka PVD atkārtotai izmeklēšanai uz Austrijas laboratoriju nosūtīja tos uzņēmuma Tukuma straume ražotās barības paraugus, kuros Dānijas laboratorija Fødevarestyrelsens Laboratorie Aarhus iepriekš konstatēja karbamīdu.

Dānijas laboratorija neoficiāli ir apstiprinājusi, ka, izmeklējot uzņēmuma Tukuma straume ražotās barības paraugus, ir kļūdījusies testēšanas metodes izvēlē.

"Šis incidents nedrīkst palikt bez ievērības, tāpēc dienests par to informēs Eiropas Komisiju. Nav iedomājams, ka uzraudzības dienesti nevar uzticēties laboratorisko izmeklējumu rezultātiem. Dienests uzņēmumam jau ir apliecinājis, ka šī situācija nav pieņemama un atvainojies arī Dānijas laboratorijas vietā," saka PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

papildināts ar uzņēmuma Tukuma Straume pausto

 

Top komentāri

Trollis JT
T
Kurš atbildēs par skandāla radītajiem zaudējumiem?
Johnee skaidra nauda
J
Būtu tikai normāli............... ja PVD ne tikai atceltu ierobežojumus bet arī sasauktu preses konferenci kur publiski vismaz atvainotos uzņēmumam par nekompetences/kļūdas rezultātā radītajiem zaudējumiem. Piemēram vajadzētu sekot arī Konopores reketa kantorim. Ar nepacietību gaidam Konopores sponsora Royal Canin analīžu rezultātus. p.s. manam sunim viss ok, jo sabalansēts uzturs un tikai 10-15% sausā barība.... JĀ, Dogo!!
Manuprāt
M
Ir 1001 iemesls, kā iesniegt civilprasību tiesā pret PVD, par neslavas celšanu un zaudējumu atlīdzību. Citreiz sapratīs, kā līst dir-sā svešzemju "speciālistiem" un Briseles regulām. Konopori vispār vajadzētu par sētnieci uztaisīt. Kladzina, ka slima vista un pati nezina ko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas