Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atjaunota depozīta kuponu atprečošanas pakalpojuma darbība

Atjaunota kiberuzbrukumā skartā taromātu piegādātāja Tomra Systems ASA depozīta kuponu atprečošanas pakalpojuma darbība, aģentūru LETA informēja SIA Depozīta iepakojuma operators (DIO) pārstāvji.
Iepriekš izdotie un neatprečotie kuponi ir derīgi, un iedzīvotāji tos var izmantot visos depozīta punktos.
 
Vienlaikus gan DIO pārstāvji norāda, ka var būt gadījumi, kad ir traucējumi ar tikko izdotu kuponu atprečošanu - kavējums iespējams līdz 20 minūtēm. Veikalu tīklos, kur netika izmantota "Tomra Systems ASA" sistēma, tostarp "Rimi", "Lidl", kā arī citos kuponu atprečošana ir iespējama bez jebkādiem traucējumiem.
DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis atzīmē, ka uzņēmums ir saņēmis apstiprinošu informāciju no "Tomra Systems ASA" par ietekmētās sistēmas darbības atjaunošanu ar nelieliem traucējumiem - atsevišķās vietās iespējams, ka tikko izdota kupona atprečošana notiek ar nelielu aizkavēšanos. Ja šāda situācija rodas, DIO lūdz klientiem būt saprotošiem un nesteigties kuponu atprečot uzreiz. 
Stūrītis arī min, ka attiecīgā informācija ir nodota visiem tirgotājiem, kas tālāk ir instruēti informēt par depozīta kupona atprečošanas iespējām darbiniekus un klientus.
 
Pēc "Tomra Systems ASA" pārstāvju vēstītā, Norvēģijas tiesībsargājošās iestādes šobrīd strādā pie tā, lai identificētu kiberuzbrukuma avotu.
 
LETA jau ziņoja, ka 16.jūlijā "Tomra Systems ASA" konstatēja plašu kiberuzbrukumu, kas tieši ietekmēja dažas uzņēmuma datu sistēmas. "Tomra Systems ASA" pusē tika traucēta depozīta kuponu izmantošanas iespēja tirdzniecības vietās.
 
Tiklīdz uzbrukums ticis konstatēts, veikti pasākumi, lai to apturētu un mazinātu sekas. Tostarp informētas attiecīgās iestādes un mobilizēti visi pieejamie iekšējie un ārējie resursi, lai ierobežotu un neitralizētu incidentu. "Mēs nekavējoties atslēdzām dažas sistēmas, lai ierobežotu uzbrukumu," iepriekš pauda uzņēmumā. 
 
Tāpat ziņots, ka DIO izsludinātajā taras pieņemšanas automātu jeb taromātu iepirkuma konkursā tiesības nodrošināt automatizēto depozīta iepakojuma pieņemšanu Latvijā ieguvis Norvēģijas iepakojuma savākšanas un šķirošanas iekārtu ražotājs "Tomra Systems ASA".
 
Latvijā depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem sāka darboties 2022.gada 1.februārī. Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas