Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Atvadas pirms pacelšanās

Dārgi dzērieni, ko dažādu iemeslu dēļ nav izdevies savlaicīgi izņemt no rokas bagāžas, šķiltavas un naži - tās ir tikai dažas lietas, ko, ejot cauri drošības vārtiņiem lidostās, bez liekiem jautājumiem Lidostas Drošības departamenta darbinieki liek izmest atkritumu tvertnē. Lai arī cik dārgas būtu lietas, tās visas tiek nodotas utilizācijai. Turklāt atsavināto lietu daudzums nesamazinās, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Jaunākā statistika liecina, ka visbiežāk atsavinātie priekšmeti ir naži ar asmeni virs sešiem centimetriem, arī šķēres, kuru griežamā daļa pārsniedz sešus centimetrus. Atsavināto priekšmetu līderpozīcijās ir arī šķiltavas un to degviela. Lidostas Rīga pārstāve Sarmīte Rinmane norāda, ka pēdējo mēnešu aktuālākā lieta, kas tiek izmesta atkritumos pie drošības vārtiņiem, ir brīnumsvecītes.

Dārgās lietas topā pirmās vietas neieņem, tomēr arī to ir daudz. Joprojām sarežģījumus rada ierobežojumi šķidruma pārvadāšanā. Lai gan Rinmane atzīst, ka pasažieri kļuvuši daudz informētāki nekā pirms pāris gadiem, tāpat ir gana daudz tādu, kas dažādu iemeslu dēļ par ierobežojumiem piemirst. Ir arī tādi, kas līdz galam neizprot - tas, ka 150 mililitru tilpuma krēms līdz pusei ir izlietots, vēl nenozīmē, ka to drīkst pārvadāt.

Drošības policijā (DP) Dienai uzsver - ierobežojumi lidostā nav DP iegriba, tos nosaka Eiropas Komisijas regula, kā arī starptautiskās aviācijas drošības noteikumi. Visai apgrūtinošā prasība, kas liedz rokas bagāžā pārvadāt šķidrumus, kuru tilpums pārsniedz 100 ml, tika ieviesta 2008. gadā, kad Lielbritānijā notika mēģinājums sarīkot teroraktu, uzspridzinot lidmašīnu ar sprāgstvielu, kas šķidrā formā bija iepildīta dzēriena pudelē. 

Visas atsavinātās vielas, lietas un šķidrumi lidostā Rīga tiek nodoti utilizācijai. Pamatojoties uz noslēgto līgumu, pilnīgu atkritumu iznīcināšanu veic atkritumu apsaimniekotājs Vides pakalpojumu grupa. Uzņēmuma loceklis Guntars Levics Dienai atzīst, ka apzinās - nodotajos atkritumos atrodas vērtīgas lietas. Tomēr normatīvie akti paredz tās pilnībā iznīcināt.

Tomēr ir valstis, kurās šim bagātīgajam ieguvumam ir rasts veiksmīgs pielietojums. Piemēram, tālajā Meksikā jau labu laiku ir spēkā likums, kas gan lidostās atsavinātos, gan kontrabandistiem atņemtos priekšmetus paredz izlikt izsolē. Mantu sākotnējā cena ir krietni zemāka par reālo tirgus cenu. Šajā izsolē iegūtā nauda tiek investēta konkrētos sociālajos mērķos, piemēram, bērnudārzu renovācijai vai pansionātu izbūvei.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Atvadas pirms pacelšanās lasiet ceturtdienas, 8. janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas