Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bāliņa: Nodevas ieviešana nav pareiza, jo tikai 13% iedzīvotāju kopē oriģinālus darbus

Otrdien Ministru Kabinetā (MK) pieņemtie noteikumu grozījumi un nesēju atlīdzības piemērošana CD, DVD diskiem, USB zibatmiņām un personālajiem datoriem nav pieņemama, uzskata Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

S.Bāliņas pārstāvētā LIKTA uzskata, ka šādas nodevas ieviešana nav pareiza, jo, kā noskaidrojies Kultūras ministrijas (KM) veiktajā pētījumā, tikai 13% Latvijas iedzīvotāju izmanto iespēju kopēt oriģināli nopirktu darbu. Līdz ar to pašlaik veidojas situācija, ka katrai mājsaimniecībai gadā būs jāsamaksā vairāk nekā 50 santīmi tikai tādēļ, ka 13% iedzīvotāju veic kādu legālu darbu kopēšanu.

LIKTA uzskata, ka datu nesēju un iekārtu atlīdzības kopējais apmērs ir jāsamazina atbilstoši reālajam materiālo nesēju izlietojumam darbu kopēšanai privātām vajadzībām. LIKTA neatbalsta arī multifunkcionālo iekārtu, piemēram, datoru, dubultu aplikšanu ar nesēju nodokli, jo vienlaikus ar nesēju atlīdzības nodevu tiek aplikta USB zibatmiņa kā datu nesējs, gan dators kā iekārta.

Tāpat S.Bāliņa uzsver, ka Eiropā arvien vairāk valstu no šāda veida nodevām atsakās un meklē citas iespējas, kā autoriem saņemt autoratlīdzības par saviem darbiem. "Viena iespēja ir tā, ka brīdī, kad pērku legālu darbu, es samaksāju nodevu arī par to, ka varu veikt kopiju. Šī nodeva ir ierēķināta budžetā, tiek novērtēts nodevas lielums un pēc tam samaksāts autoriem," skaidro LIKTA prezidente.

Vērtējot pašreizējo situāciju Latvijā, LIKTA jau vairākkārt norādījusi uz argumentiem, kādēļ multifunkcionālu iekārtu, (to skaitā ne tikai mobilo telefonu, bet arī datoru) ietveršana ar nesēju atlīdzību apliekamo objektu sarakstā ir nesamērīga. Sarakstā iespējams iekļaut tādus datu nesējus, kurus lietotāji izmanto kopēta satura glabāšanai, savukārt mobilo telefonu atmiņa paredzēta citu pamatfunkciju nodrošināšanai. Ņemot to vērā, ar multifunkcionālām iekārtām radītais kaitējums tiesību īpašniekiem, pat ja tāds ir, uzskatāms par minimālu un, atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai 2001/29/EK, nesēju atlīdzība šādā gadījumā nav jānosaka. Uz šī kritērija ievērošanu norādījusi arī Satversmes tiesa tās 2012.gada 2.maija spriedumā.

Vienlaikus, domājot par nozares sakārtošanu, LIKTA jau iepriekš ir aicinājusi pārskatīt datu nesēju un iekārtu atlīdzības sistēmu kopumā, izvērtējot iespēju atcelt nesēju nodevas vispār, un meklēt jaunus, alternatīvus veidus, kā nodrošināt autoriem iespēju saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu.

Savukārt KM uzskata, ka sagatavotie grozījumi ir kompromiss starp ieinteresēto pušu un pārējās sabiedrības atšķirīgajiem viedokļiem, Dienai.lv sacīja KM juriskonsults autortiesību un blakustiesību jautājumos Rihards Gulbis. Šie grozījumi, kā norāda ministrijas pārstāvis, līdzsvaro minēto pušu intereses, un tajos ir ņemtas vērā tehnoloģijas attīstības tendences un Latvijas iedzīvotāju ieradumi attiecībā uz minēto tehnoloģiju izmantošanu.

Jautāts par to, kādēļ nodeva piemērota tieši CD, DVD, USB zibatmiņām un personālajiem datoriem, R.Gulbis skaidroja, ka MK noteikumu grozījumu sagatavošanā tika ņemts vērā KM pasūtītā pētījuma rezultāti par Latvijas iedzīvotāju paradumiem attiecībā uz likumīgi iegūtu autordarbu kopēšanu personiskai lietošanai.

Atbilstoši minētajam pētījumam ne mobilie telefoni, ne arī citas iekārtas, kas varētu tik izmantotas autordarbu pārrakstīšanai, praksē netiek lietotas šim mērķim tādā apjomā, lai būtu pamatoti noteikt, ka par tām jāmaksā nesēja atlīdzība. MK noteikumu anotācijā ir norādīts, ka nesēju un iekārtu sarakstā nebūtu iekļaujami tie nesēji un iekārtas, kurus iepriekš minētai kopēšanai izmanto mazāk nekā 3% no visiem respondentiem, kas tika aptaujāti privātkopēšanas pētījuma ietvaros.

Jau iepriekš vēstīts, ka iebildumus pret pieņemtajiem noteikumu grozījumiem izteikusi Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA). Organizācija norādījusi, ka šāds nesēju saraksts, tajā iekļaujot tikai četrus nesēju veidus, ir viens no šaurākajiem Eiropā un vērtējams kritiski vairākos aspektos.

KM veiktajā pētījumā konstatēts, ka aizsargātu darbu kopēšanai tiek izmantoti arī mobilie telefoni un datoru cietie diski, taču tie nesēju sarakstā nav iekļauti. Nav ņemts vērā apstāklis, ka datoru cietie diski tirdzniecībā ir pieejami atsevišķi. Organizācija norāda, ka kritiski vērtējami arī noteiktie atlīdzības apmēri.

MK noteikumu grozījumi paredz, ka nesēja atlīdzība būs jāmaksā par CD, DVD diskiem – 6% apmērā no pirmās pārdošanas cenas Latvijā (bez PVN). Tāpat atlīdzība būs jāmaksā par USB zibatmiņām 4% apmērā no pirmās pārdošanas cenas Latvijā (bez PVN), kā arī personālajiem datoriem – 2 latu apmērā par vienu vienību.

Grozījumi paredz atteikties no nesēja atlīdzības attiecināšanas uz vairākām iekārtām, kas var tikt lietotas autordarbu pārrakstīšanai, taču praksē šim mērķim tiek izmantotas ļoti reti vai vispār netiek izmantotas. Tās ir - DVD atskaņotāji ar ieraksta funkciju, datoriem pievienojami CD un DVD disku rakstītāji, MP3 atskaņotāji ar integrētu cieto disku un citas iekārtas. Tāpat paredzēts atteikties no nesēja atlīdzības attiecināšanas uz mūsdienās reti izmantotiem nesējiem, piemēram, audiokasetēm, videokasetēm un minidiskiem, informēja KM pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas