Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Baltijas ceļa aleju Briselē rotājis sirpis un āmurs

Baltijas ceļa vārdā nodēvētajā gaitenī Eiropas Parlamenta ēkā nesen kādas dalībvalsts komunistiskā partija sarīkojusi izstādi, kuru "rotājusi" totalitārā komunisma simbolika. Tas raisījis Latvijas eiroparlamentāriešu sašutumu.

"Sirpja un āmura, kā arī citas totalitāro režīmu simbolikas izvietošana Eiropas institūcijā, kurā strādājam pie vienotas vēstures izpratnes veidošanas, ir ne tikai pretrunā ar Eiropas vērtībām, bet arī izrāda necieņu pret šo režīmu upuriem," saka EP deputāte Inese Vaidere (Vienotība)

Viņa kopā ar kolēģiem no Rumānijas, Ungārijas, Lietuvas, Latvijas un Slovēnijas nosūtījusi vēstuli EP prezidentam Martinam Šulcam ar aicinājumu aizliegt diktatorisko režīmu simbolikas lietošanu EP un mudināt to darīt arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. No Latvijas vēstuli parakstījusi arī EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība). Īpašs uzsvars liekams uz svastikas, sarkanās zvaigznes, kā arī sirpja un āmura simbolikas lietošanu, portālu Diena.lv informēja Eiropas Tautas partijas grupas Preses dienesta pārstāvis Ģirts Salmgriezis.

"Absolūti nepieņemama ir totalitāro režīmu simbolikas lietošana EP, tomēr šobrīd trūkst noteikumu, kas to liegtu," ar nožēlu atzīst Vaidere. Viņas un kolēģu izstrādātā EP 2009.gada 2.aprīļa rezolūcija par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu oficiāli atzina vienlīdz noziedzīgo padomju un nacisma totalitāro režīmu dabu, uzsverot, ka Eiropa nekļūs vienota, ja nespēs panākt kopīgu viedokli par savu vēsturi.

Latvijā abu noziedzīgo režīmu slavināšana un simbolikas lietošana ir sodāma. Vienlaikus vairākās ES dalībvalstīs šādas likumdošanas attiecībā uz totalitāro režīmu simboliku nav.

Baltijas ceļa aleja jeb gaitenis, kurš nes Baltijas ceļa vārdu, klātesot neredzēti lielam apmeklētāju skaitam, EP centrālajā ēkā tika atklāts pērn vasarā. Gaiteni rotā tēlnieka Aigara Bikšes veidotā piemiņas zīme "Baltijas valstu liktenis zvaigznēs rakstīts".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas