Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Baltijas valstīm nespējot vienoties par gāzes termināli, premjers ieteicis būvēt Polijas-Lietuvas gāzes vadu

Šonedēļ notikušajās Baltijas valstu premjerministru sarunās kārtējo reizi nav panākta vienošanās par sašķidrinātās gāzes termināļa izbūvi kādā no valstīm, tādēļ Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V) ierosinājis termināļa celtniecību atlikt un vienoties par gāzes vada izbūvi no Polijas vidienes līdz Lietuvas galvaspilsētai Viļņai, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Latvija sarunās pastāvēja uz to, ka sašķidrinātās gāzes terminālis būvējams Rīgā, bet Lietuva un Igaunija tam varētu piekrist tikai tad, ja Eiropas Savienība atzītu Latviju par labāko termināļa izvietošanas vietu.

Šādos apstākļos Dombrovskis piedāvājis vispirms vienoties par gāzes vada izbūvi no Polijas līdz Viļņai. Politiķis uzskata, ka šāds savienojums dažādotu Latvijas gāzes piegādes, jo Polijai ir gāzesvads ar Vāciju, bet Latvijai ar Lietuvu. Ar šādu savienojumu Latvija varētu saņemt gāzi, ko Polija iegūtu savā sašķidrinātās gāzes terminālī pie Vācijas robežas.

Dombrovska ierosinājums Baltijas valstu kolēģiem nācis negaidīti. Viņi priekšlikumu vērtē piesardzīgi un no sašķidrinātās gāzes termināļu projektiem savās valstīs vēl nav gatavi attiekties. Pēc kaimiņvalstu vadītāju domām, Eiropas Savienības pētījums vislabāk parādītu, vai ceļams terminālis, vai būvējams gāzesvads vai abi divi.

Eiropas Savienības enerģētikas komisāra Gintera Otingera preses sekretāre Marlēna Holcnere atzīmējusi, ka lemšanas process par termināļa būvi noticis pietiekami ilgi un būtu labi, ja Baltijas valstis pašas varētu vienoties, taču tā kā tas nav noticis, tad Komisija veikšot pētījumu par to, kur novietot termināli un cik tas varētu izmaksāt. Cik laika vajadzēs pētīšanai, Holcnere neprognozēja, jo tas esot atkarīgs no uzņēmuma, kas ar to nodarbosies.

Bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) uzskata, ka atlikt termināļa celtniecību ir kļūda, un, rosinot būvēt gāzes vadu no Polijas uz Lietuvu, Latvija ar vieglu roku nodevusi savas nacionālās intereses. Pēc Kampara domām, iecerētais savienojums ar Poliju Latviju tik un tā novedīs pie Krievijas gāzes, jo tas ir savienots ar gāzesvadu, kas caur Baltkrieviju nāk no Krievijas. Valdības vadītājs Kamparam nepiekrīt, jo uzskata, ka Baltijas valstīm būs izdevīgi saņemt gāzi no Vācijas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts sacījis, ka divu nedēļu laikā vēl jācenšas vienoties Baltijas valstu starpā, iesaistot Eiropas Komisiju. Ja tas nenotiks, tad termināļa projektu nāksies atlikt vismaz uz gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas