Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Banka Citadele brīdina par krāpniekiem, kuri uzdodas par darba devējiem

Pēdējā laikā aktivizējušies finanšu krāpnieki, kuri, uzdodoties par bankas "Citadele" darbiniekiem, uzrunā darba meklētājus un piedāvā darbu, informēja bankas pārstāvji.

Krāpnieki uzrunā darba meklētājus, kuri izvietojuši sludinājumus dažādos interneta portālos un sociālajos tīklos. Lai pieteiktos vakancei, naudas izkrāpēji aicina atvērt bankas kontu, bet pēc tam, lai it kā pārbaudītu kandidāta identitāti, pieprasa atdot jaunatvērtā konta pieejas datus vai pievienot vēl kādu citu personu kā konta lietotāju.

Tāpat novērota shēma, kur krāpnieki ar upuri sazvanās video zvanā un aicina kamerā parādīt personu apliecinošus dokumentus.

Šādā veidā krāpnieki tiek pie upura datiem, bet pēc tam tos izmanto, lai pieteiktos kredītiem un naudu no šī konta pārskaitītu uz saviem kontiem. Kontu krāpnieki var izmantot arī kā tranzītkontu, lai pārskaitītu no citiem cilvēkiem izkrāpto naudu.

Bankas "Citadele" IT drošības daļas vadītājs Roberts Birzgalis norāda, ka kandidātiem, kuri saņēmuši darba piedāvājumu, nekad netiks pieprasīts atvērt jaunu bankas kontu pirms darba līguma slēgšanas. 

Jaunajiem darbiniekiem ir iespēja atvērt kontu bankā "Citadele" un noformēt jebkuru maksājuma karti, turklāt šī iespēja vienmēr ir bez maksas, taču bankas darbinieki nekad nevaicās pēc konta pieejas datiem. Tāpat uzņēmuma darbinieki sarunas gaitā nesteidzinās pieņemt lēmumu, kas ir krāpniekiem raksturīga metode, uzsver Birzgalis.

Ja ir aizdomas, ka cilvēks kļuvis par krāpniecības upuri, nekavējoties jāsazinās ar savu banku, kā arī jāziņo par gadījumu Valsts policijai.

Sarunā ar banku īsi jāapraksta vai jāizstāsta notikušais, apkopojot arī pierādījumus, ja tādi ir, piemēram, saņemtās viltus vēstules, SMS. Tāpat jāpārskata arī konta izraksts un jāziņo par visiem darījumiem, kuri nav veikti.

Tāpat bankai jāizstāsta, kāda personas informāciju atklāta krāpniekiem, piemēram, lietotājvārdu, internetbankas paroli, maksājumu kartes datus, "MobileSCAN" PIN kodu, kā arī jāpastāsta, vai un kādas programmas lejupielādētas savā ierīcē pēc krāpnieku ierosinājuma.

Banka bloķēs maksājumu karti un internetbanku, lai nodrošinātu, ka klienta finanšu līdzekļi ir drošībā, kā arī informēs par tālākajiem darbības soļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas