Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Basketbolists Kristaps Valters maksātnespējas lietā, iespējams, maldinājis tiesu

Basketbolists Kristaps Valters savā maksātnespējas lietā, iespējams, maldinājis tiesu, maksātnespējas pieteikumā norādot, ka kopš pagājuša gada maija strādā tikai SIA Ķīšezera Jahtklubs, kur pēc nodokļu nomaksas saņemot 133 latus.

Par to ziņo Latvijas Televīzijas raidījums De facto. Valters patlaban spēlē Spānijas augstākās līgas klubā Unicaja un līgums noslēgts uz šo sezonu ar iespēju to pagarināt vēl uz gadu. Tomēr pieteikumā tiesai par šo līgumu nekas nav minēts.

Ķīšezera Jahtkluba juridiskajā adresē šī uzņēmuma pārstāvjus De facto nesastapa. Komentārus atteicās sniegt visas bankas, kas savulaik Valteram aizdevušas naudu, gan tiesnese Hrebtova, kura vien norādīja, ka likums viņai neprasot papildus skaidrot, vai maksātnespējas pieprasījuma iesniedzējam ir vēl kādi citi ienākumi. Turklāt no pieteikuma arī neesot bijis skaidrs, vai Kristaps Valters tiešām ir zināmais basketbolists, apgalvoja tiesnese.

Savukārt pats Valters atrodas Spānijā un ar sava tēva Valda Valtera starpniecību De facto norādīja, ka nav tiesu maldinājis - drīzumā beigšoties ar Spānijas klubu noslēgtais līgums un par tālākajiem plāniem viņam neesot nekas zināms, tāpēc maksātnespēja agri vai vēlu iestāsies.

Arī komercbanku asociācija atsakās komentēt konkrēto gadījumu, taču norāda, ka bieži nākas dzirdēt, ka privātpersonas maksātnespējas procesu izmanto ne tik godprātīgi. Asociācijas preses pārstāve Baiba Melnace piebilda, ka, piemēram, Lielbritānijā par informācijas neatklāšanu maksātnespējas procesa laikā draud kriminālatbildība, taču Latvijā tā nav.

Pēc bankrota procedūras parādniekam pastāv iespēja pilnībā atbrīvoties no visām saistībām, tostarp, tiek dzēsta arī tā parādu starpība, kas rodas ieķīlātos īpašumus pārdodot. Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) gan norāda, ka pie šīs iespējas līdz šim neviens vēl neesot ticis. Viņš arī noliedz, ka tiesas maksātnespējas pieteikumus vērtētu pārāk formāli.

"Bankas bija arī vienas no tām, ka savulaik teica, ka šīs lietas izskatīšanai jābūt ātrai un efektīvai, un viens no veidiem, kā to izdarīt, ir rakstveida process, kurā arī patlaban notiek lietu izskatīšana, un rakstveida procesā lietu skata pēc tiem materiāliem, kas ir iesniegti tiesā, ko parādnieks ir iesniedzis tiesā. Tiesai nav pienākuma pārbaudīt kādu citu informāciju," sacīja Bērziņš.

Ministrs norāda, ka sniegto ziņu patiesumu un uzraudzību pēc tiesas lēmuma veic administrators. Un ja atklājas, ka persona slēpusi kādus papildu ienākumus, pilnīga saistību dzēšana pēc tam nav iespējama.

De facto rīcībā esošās ziņas liecina, ka savulaik vairākas komercbankas Valteram atvēlējušas dāsnus aizdevumus, par kuriem nekustamā īpašuma buma laikā iegādāti vairāki dzīvokļi, zeme un citi nekustamie īpašumi. Kredītus Valters nemaksājot jau kopš 2008.gada, un nenokārtoto saistību apjoms pārsniedzis 700 000 latu.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa atzinusi par maksātnespējīgu vienu no šā brīža Latvijas labākajiem basketbolistiem Kristapu Valteru.

Ar tiesas lēmumu pasludināta Valtera maksātnespēja, sākta viņa bankrota procedūra un par viņa administratori iecelta Margarita Mjadzelica, liecina Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts.
Valtera kreditori savus prasījumus viņa administratorei var pieteikt viena mēneša laikā no 11.aprīļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas