Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bažās neapgūt ES finansējumu būtiski paātrina LSPA reorganizāciju

Lai novērstu riskus neapgūt Atveseļošanas un noturības mehānisma grantus, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) reorganizāciju noslēgs jau 1.jūlijā, nevis 2026.gada 1.janvārī, kā iecerēts līdz šim, otrdien nolēma valdība.

Rīkojumu par LSPA reorganizāciju, to integrējot Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), valdība pieņēma 2022.gada decembrī. Atbilstoši tam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izdeva rīkojumu par LSPA reorganizācijas plānu, kas ticis saskaņots ar reorganizācijas komisiju. Vienlaikus, kā apgalvo IZM, LSPA vadība nav pildījusi plānā paredzētus uzdevumus, piemēram, nav parakstījusi reorganizācijas rīkojuma paredzēto sadarbības līgumu starp IZM, Veselības ministriju, RSU un LSPA par akadēmijas integrāciju universitātes struktūrā.

IZM vērš uzmanību uz identificētiem būtiskiem riskiem Atveseļošanas un noturības mehānisma granta pieteikumu finansējumu saņemšanai, jo netiek īstenoti reorganizācijas plānā paredzētie pasākumi. Par radītiem būtiskiem neattiecināmo izdevumu riskiem Eiropas Savienības (ES) fondu projektā saņemti vairāki Centrālās finanšu un līgumu aģentūras brīdinājumi.

Investīcijas otrās kārtas mērķi ir sasniedzami līdz 2026.gada jūnijam, taču reorganizācijas pabeigšana 2026.gada 1.janvārī nozīmētu paaugstinātu risku visu mērķu sasniegšanai, uzskata IZM, norādot, ka noteiktu trūkumu gadījumā pusgada periodā to novēršana varētu būt neiespējama. Turpretim augstskolu reorganizāciju pabeidzot līdz 1.jūlijam, konsolidācijas grantu īstenošanu varēs nodrošināt secīgi.

Atbilstoši IZM piedāvātajam, līdz 31.maijam noslēgts sadarbības līgums par akadēmijas integrāciju RSU struktūrā, iepriekš to saskaņojot ar LSPA reorganizācijas komisiju.

Kā aģentūru LETA informēja IZM, pēc reorganizācijas LSPA turpinās pastāvēt kā RSU struktūrvienība. Tā īstenos studiju programmas akreditētajā studiju virzienā "Veselības aprūpe" un "Izglītība, pedagoģija un sports", pārņemot no LSPA darba tiesiskās attiecības ar studiju programmu īstenošanā iesaistīto personālu un saglabājot saistības ar studējošajiem atbilstoši noslēgtajiem studiju līgumiem. 

Jaunā struktūrvienība pārņems arī saistības, ko LSPA uzņēmusies darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība", un LSPA valdījumā esošos nekustamos īpašumus. LSPA saglabās savu nosaukumu un simboliku.

Reorganizācijas procesam ir paredzētas investīcijas no ES Atveseļošanas fonda 7,8 miljonu eiro apmērā.

Tikmēr daļa LSPA darbinieku uztur nostāju, ka IZM, virzot lēmumu valdībā, balstījusies uz "nepatiesiem un apzināti apmelojušiem apgalvojumiem".

LSPA projektu vadītāja Iveta Bērziņa aģentūrai LETA noliedza, ka neattiecināmo izdevumu risks ES fondu projekta īstenošanā 7 827 549 eiro apmērā rodas, jo netika izpildīts reorganizācijas plāns.

Pēc viņas vārdiem, ES projektos līdzekļu neattiecināmība rodoties gadījumos, kad ir uzsākti projekti un netiek izpildīti tā nosacījumi. Taču projekta sastāvdaļa ir nevis reorganizācijas plāns, bet gan konsolidācijas plāns, apgalvoja Bērziņa. Konsolidācijas plānu IZM apstiprināja 2023.gada 30.novembrī.

Tā kā ES projekts nav uzsākts, par līdzekļu neattiecināmību varēs runāt 2026.gada 31.maijā, kad būs skaidrs, kuri pasākumi nav izpildīti, pauda Bērziņa. Viņa vērsa uzmanību, ka RSU kā vadošā partnere vēl nav parakstījusi vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta uzsākšanu.

RSU ir atbildīgā iestāde par ES finanšu līdzekļu izlietojumu, tāpēc tie tiks pārskaitīti universitātei, un LSPA nevar kavēt projektu, apgalvo LSPA darbiniece.

"Jau tagad ir skaidrs, ka LSPA nebūs iespēja pārliecināties par ES līdzekļu pamatotu izlietojumu un caurspīdīgu izlietojumu," bažas pauda Bērziņa.

Iepriekš LSPA rektors Kalvis Ciekurs un RSU rektors Aigars Pētersons pauda pārliecību, ka LSPA iekļaušana RSU sastāvā notiks pakāpeniski, tāpēc bažām nav pamata.

LSPA reorganizācijas plāns tiks iesniegts izglītības un zinātnes ministram apstiprināšanai līdz 9.aprīlim, paredz valdības apstiprinātais rīkojuma grozījumu projekts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas