Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bēgļu krīze Latvijā atvērusi naida slūžas

Jaunākās tendences liecina, ka cīņai pret naida kurināšanu internetā nākotnē būtu jāpievēršas krietni nopietnāk. Agrāk asās domstarpības visuzkrītošāk izpaudās diskusijās starp krieviem un latviešiem, savukārt tagad, aktualizējoties jauniem notikumiem pasaulē un Eiropā, aizvien jūtīgāks kļūst bēgļu jautājums. 

Pagājušajā nedēļā kāds jaunietis savā Facebook profilā bija ievietojis paziņojumu, kurā pārējos sociālā tīkla lietotājus aicināja "brutāli salauzt imigrantus", kas it kā tiek izmitināti Tukumā, Slocenes ielā. Komentāros šim aicinājumam bija liela atsaucība, kāds piebalsoja, ka "bailes iedzīt vajadzētu, lai neatkārtojas Ķelne 2". Redzot aktīvo diskusiju, sašutuma vilnis par šādu nodomu pāršalca sociālos tīklus, un jaunietis operatīvi tika nodots Drošības policijas (DP) rokās. Pret viņu ir sākts kriminālprocess par naida kurināšanu, un patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana. 

To, ka naida kurināšanas gadījumu skaits aug, apliecina arī skaitļi. 2014. gadā par to sākti trīs kriminālprocesi, liecina DP darbības publiskais pārskats. Pērn šādu kriminālprocesu skaits pieaudzis jau līdz desmit. Šeit gan nav iekļauti dati tieši par bēgļiem, jo, kā norāda DP, termini "bēglis" un "imigrants" neietver reliģisku, etnisku vai nacionālu grupu, līdz ar to šos gadījumus izskata pēc cita Krimināllikuma panta, un tas ir Valsts policijas kompetencē. 

"Līdz ar bēgļu tēmas aktualizēšanos arī virtuālajā vidē tai pievērsta pastiprināta uzmanība. Ņemot vērā, ka sabiedrības domas šajā jautājumā ir atšķirīgas, viedokļu dažādība izpaužas arī komentāros internetā," secina DP pārstāve Līga Pētersone. DP ir konstatējusi atsevišķus aicinājumus uz vardarbību, taču par apzināti organizētu radikālu viedokļu izplatīšanu nekas neliecinot. "Šobrīd nav pamata uzskatīt, ka atsevišķi komentāri internetā varētu radīt reālus draudus noteiktām sabiedrības grupām vai sabiedrībai kopumā," viņa saka. 

Agresivitātes indeksu ir pētījis arī Tiesībsarga birojs. Tiesībsargs Juris Jansons Dienai atklāj, ka pērn no visiem negatīvajiem interneta komentāriem apmēram 5% bijuši ļoti naidīgi. Viņš gan īsti nevēlējās atbildēt, vai agresivitātes izpausmes tiek kontrolētas pietiekamā līmenī, tomēr secinājums ir radies par sabiedrību kopumā – tā kļūst neiecietīgāka. Lielākoties tas ir saistīts ar patlaban notiekošo Eiropā. "Situācija saistībā ar bēgļiem ir tik ļoti sakāpinājusies, ka sasniegusi kulmināciju. Katru dienu, atverot kādu ziņu portālu, mēs redzam, cik daudz vietas šim tematam tiek veltīts. Liela nozīmē ir varas pārstāvju viedokļiem. Agresivitātes indeksa pētījums parādīja, ka naida kurināšana augstu pakāpi sasniedz tajos brīžos, kad politiķi nāk klajā ar paziņojumiem, kas no retorikas viedokļa ir tādi gana nepārdomāti," norāda tiesībsargs.  

No psiholoģiskā viedokļa agresija internetā ir diezgan viegli izskaidrojama. Psiholoģe Līga Bernāte uzskata, ka daļai cilvēku kļūst vieglāk dzīvot, ja viņi ir kaut ko sadalījuši labajos un sliktajos. "Tas, protams, norāda uz cilvēku zināšanu līmeni, emocionālo veselību un inteliģenci. Uz sliktajiem, svešajiem ir vieglāk dusmoties, pret viņiem vieglāk izgāzt savu agresiju nekā pret savējiem, labajiem. Ir grūti atzīt savu tumšo pusi, vieglāk to ir piedēvēt citiem, īpaši, ja to var izdarīt virtuāli, turklāt vēl anonīmi. Tas ir pilnīgi atšķirīgi, nekā pateikt kaut ko kādai konkrētai personai, esot ar to kontaktā, aci pret aci," skaidro psiholoģe, norādot uz atbildības sajūtu, kas virtuālajā vidē cilvēkiem liekas esam krietni mazāka.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Iecietības pārbaudījums lasiet pirmdienas, 18. janvāra laikrakstā Diena

Top komentāri

Biedrs.
B
Ja ir pilsonība , tad krievveidīgos fašistus var mierīgi šaut nost , jo tie tak vairs nav krievi Pļutinam par tiem vairs nekāda daļa------ tie tak hu.. j....eva latvieši
Tiesvedība
T
Komentu skaits pie šī raksta tikai to apstiprina! Visi vatņiku trollēni satraukušies, ka beigsies maļina, portāli nogriezīs komentu iespējas un no kā tad pēc tam lai viņi dzīvo? Par ko lai MAXIMā nopēr Optima līnijas cisku vai 3graudnieku
pedalissimus
p
Krieviem visās pasakās ir-galdiņ klājies-, pēc līdakas pavēles- un Ivans uz krāsns, ka tik pašiem nekas nav jādara..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas