Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bērnu slimnīcā pirmo reizi veikta unikāla mugurkaula operācija zīdainim

Ceturtdien Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi tika veikta unikāla mugurkaula anomālijas operācija 11 mēnešus vecam bērnam, kurš piedzimis ar vienu nepareizu mugurkaula skriemeli, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Mediķu vērtējumā, operācija noritēja veiksmīgi, novēršot muguras izliekumu, kas līdz operācijas dienai bija saliekusies 40 grādu leņķī un turpināja liekties.

Līdz šim jaunākais bērns ar līdzīgu diagnozi, kuru bija nācies operēt Bērnu slimnīcā, bija piecus gadus vecs, izņemot nepareizo skriemeli un nodrošinot stabilitāti ap to ar metāla implantiem. Operācija zīdaiņu vecumā atšķīrās ar to, ka nebija nepieciešams izmantot metāla implantus, bet izņemtā skriemeļa vietu izdevās savilkt mehāniski ar speciālu lavsāna lentu.

Kā skaidro viens no operācijas veicējiem, mugurkaula ķirurgs Jānis Osītis, bērniem, kuri tiek operēti tik agrīnā vecumā, ir iespēja iztikt bez implantiem, jo mugurkaula skriemeļi vēl ir nelieli un tos iespējams savilkt bez implanta nepieciešamības. Metāla implanta ievietošanas gadījumā pēc noteikta laika ir nepieciešams veikt atkārtotu operāciju, lai tos izņemtu, piebilda ķirurgs.

Vienlaikus ortopēds Jānis Upenieks, kurš arī veica operāciju, norādīja, ka šāds mugurkaula izliekums ar gadiem progresē, tāpēc jo agrīnāk tiek veikta operācija, jo lielākas iespējas samazināt mugurkaula izliekumu un bērnam dzīvot pilnvērtīgāku dzīvi. Turklāt šāda operācijas tehnika praktiski neietekmē normālu bērna augšanas procesu, piebilst Upenieks.

Operācijā piedalījās Bērnu slimnīcas mugurkaula ķirurgi Osītis un Upenieks, kā arī Viļņas bērnu slimnīcas vadošie vertebrologi ar līdzīgu pieredzi mugurkaula operācijās zīdaiņiem Kestutis Saņuks un Ģiedris Bernotavičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas