Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Bērnudārzos mainīs porcijas

Plānots, ka no nākamā gada pirmskolas izglītības iestādes pašas varēs noteikt porciju lielumu katrai ēdienreizei. Tas paredzēts grozījumos Ministru kabineta noteikumos, jo Veselības ministrija (VM) pēc sūdzību saņemšanas ir sapratusi, ka esošā sistēma nav piemērota. Patlaban ir spēkā normas, ka bērniem brokastīs ir jāuzņem uz pusi vairāk enerģijas un uzturvielu nekā launagā, tomēr bērni no rīta nespēj apēst tik lielas porcijas, bet launagā vēlas ēst vairāk.

Liepājas Izglītības pārvaldes uztura speciāliste Vija Udarska Dienai pastāstīja, ka praksē bērni brokastīs vēl negrib un nevar uzņemt tik daudz ēdiena, kā tiek piedāvāts, ievērojot to, ka brokastīs jāuzņem 25-30% no dienas normas. Toties launagā, kurā būtu jāuzņem tikai 10-15% no dienas normas, bērnam gribas ēst vairāk. Līdz ar to izveidojas situācija, ka ir ļoti daudz ēdiena atkritumu no brokastu ēdienreizēm. Bet no vecākiem tiek saņemtas sūdzības, ka bērniem netiekot nodrošināts pietiekams ēdiena daudzums launagā un, izejot no bērnudārza, bērns ir izsalcis. Tāpat jāņem vērā, ka daudziem bērniem launaga ēdienreize ir pēdējā ēdienreize dienā. Līdz ar to ir gadījumi, ka auklītes, lai nemestu labu ēdienu atkritumos, atstāj to uz vēlāku laiku, atzīmēja V. Udarska. Tāpēc Liepājas Izglītības pārvalde vērsās pie VM, lai rosinātu grozījumus noteikumos, ļaujot bērnudārzos pašiem noteikt porciju apmēru. Šādu iniciatīvu atbalsta arī citas Dienas aptaujātās izglītības pārvaldes.

Arī Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane priekšlikumu atbalsta, norādot, ka ir daudz bērnudārzu, kur vecāki bērnus izņem ļoti vēlu, tāpēc launagā būtu vēlams uzņemt lielāku enerģijas un uzturvielu daudzumu.

VM vecākā eksperte veselības veicināšanas jomā Sanita Kukliča pastāstīja, ka jau tagad ir izstrādāti grozījumi noteikumos, lai precizētu enerģijas un uzturvielu normas bērnudārzos visai dienai, nevis atsevišķām ēdienreizēm. Tāpat izņemts ir procentuālais sadalījums, lai pēc bērnu vajadzībām varētu regulēt ēdiena daudzumu katrā ēdienreizē, tomēr būs jāievēro, lai tas ir fizioloģiski sadalīts gan pēc uzturvielām, gan enerģētiskās vērtības. Plānots, ka izmaiņas būs no 2014. gada 1. janvāra.

Trešdienas laikrakstā Diena lasiet vairāk!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas