Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Atsevišķā istabā ar videokameras starpniecību visi lietā iesaistītie speciālisti var vērot un fiksēt psihologa sarunu ar upuri. Pirms tam speciālisti vienojas par jautājumiem un informāciju, kas jāiegūst, lai nebūtu bērns jāpratina atkārtoti

Bērnus pratinās netraumējot

Seksuālā vardarbība ir izplatītākais no nozieguma veidiem, kas vērsts pret bērniem, atklāj Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Nereti bērna liecība kalpo par vienīgo pierādījumu kriminālprocesā, taču izpratnes un resursu trūkums atbildīgajās iestādēs to mēdz padarīt nekam nederīgu, turklāt atkārtoti traumējot upuri.

Lai būtu iespējams iegūt kvalitatīvas liecības un veicināt krimināllietu izmeklēšanu efektivitāti, 12 valsts institūcijas sākušas pilotprojektu Bērna māja. Tā ir speciāli pielāgota, droša vieta, kur nopratināšana notiek speciālistu vadībā, nepieciešamības gadījumā uzreiz tiek veikta arī medicīniskā izmeklēšana un notiek datu uzskaite. Atsevišķā istabā bērnu uzklausa kvalificēts speciālists, bet viņa stāstīto ar novērošanas kameru palīdzību blakustelpā vienlaicīgi dzird un redz visi procesā iesaistītie, tādējādi pierādījumus padarot verificējamus. "Svarīgs ir kopīgs darbs un ikviens solis, lai stiprinātu, bagātinātu un padarītu efektīvu Latvijas bērnu tiesību aizsardzības sistēmu. Mūsu visu kopīgs mērķis ir bērnam un viņa attīstībai droša un atbalstoša vide," Bērna mājas atklāšanā uzsvēra labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Pērnā gada rudenī Diena jau rakstīja, ka Tiesībsarga birojs noskaidrojis – Rīgas reģiona pārvaldes iecirkņos nav specializēti iekārtotu istabu nepilngadīgo liecinieku pratināšanai. Jāatzīmē gan, ka viena šāda telpa bija pieejama ārpus iecirkņiem, taču, lai to izmantotu, bija jāpiesakās ļoti savlaicīgi – aptuveni četrus mēnešus iepriekš. Sarunās atbildīgās iestādes toreiz vienojās nodrošināt Bērnu mājas pilotprojektu Rīgas reģionā. Vienošanās nu nesusi augļus, un centra Dardedze telpās atklāta šim mērķim paredzēta istaba. Šā gada laikā plānots izvērtēt projekta efektivitāti, novērst ķibeles un domāt par iespējām ko līdzīgu veidot arī citur Latvijā. Nākotnē tas ne vien ļaus izvairīties no atkārtotas bērnu viktimizācijas, bet arī uzlabos kriminālprocesu virzību, ir pārliecināts Ķuzis.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 5.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas