Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Bez diskusijām atjauno Okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisiju

Otrdien Ministru kabinets bez diskusijām atjaunoja Okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas darbu, kā arī apstiprināja jaunu komisijas personālsastāvu.

Komisija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai kopš 2009.gada vasaras faktiski vairs nedarbojās, taču formāli tās darbība nebija izbeigta. 

Tieslietu ministrija (TM), kas nāca klajā ar iniciatīvu atjaunot komisijas darbu, sagatavoja grozījumus komisijas nolikumā, paredzot, ka turpmāk komisijas sekretariāta funkcijas veiks nevis Valsts kanceleja, bet gan TM.

Šogad komisijai paredzēti 10 000 lati jeb 14 229 eiro. Nākamajos gados komisijas darbības turpināšanai ik gadu būs nepieciešami 54 620 eiro, no kuriem 18 850 eiro tiktu tērēti atlīdzībai, bet 35 770 eiro – precēm un pakalpojumiem. Komisija iecerējusi veikt ne tikai pētījumus, bet arī rīkot Totalitāro režīmu upuru Eiropas atceres dienai veltītu konferenci.

Valdība, oktobra beigās skatot priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam pirms tā skatīšanās Saeimā otrajā lasījumā, jau atbalstījusi papildu finansējuma piešķiršanu TM, lai nodrošinātu komisijas darbībai nepieciešamo finansējumu.

Komisiju vadīs tieslietu ministra padomnieks Jānis Tomels. Tajā strādās pārstāvji no Ģenerālprokuratūras, Aizsardzības ministrijas, Ārlietu ministrijas, Latvijas Kara muzeja, Baltijas - Ziemeļu pētījumu centra, Latvijas Okupācijas muzeja, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Okupācijas izpētes biedrības, Ekonomikas ministrijas un Latvijas Okupācijas izpētes biedrības.

Komisija savulaik tika izveidota saskaņā ar Saeimā 2005. gada 12. maijā pieņemto deklarāciju Par Latvijā īstenotā PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu. Ar iniciatīvu atsākt totalitārā režīma nodarīto zaudējumu apzināšanu šā gada vasaras sākumā nāca tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kurš tolaik vēl pārstāvēja nacionālo apvienību Visu Latvijai! - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.

(Tieslietu ministrija precizē iepriekš sniegto informāciju 4.rindkopā. Šogad komisijai atvēlētais finansējums nav paredzēts komisijas locekļu atlīdzībai.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas