Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bezdarbnieki par kursu neapmeklēšanu valstij parādā 430 tūkstošus

Bezdarbnieki, kuri pieteikušies Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajiem kursiem, kuros iespējams apgūt jaunu profesiju vai iemaņas turpmākā darba meklējumiem, un vēlāk tos nav apmeklējuši, valstij ir parādā 430 tūkstošus eiro, sestdien vēstīja telekanāls LNT.

"Nereti ir tā, ka bezdarbnieks vienkārši pazūd. Tikai gadījumā, ja bezdarbnieku mēs nevaram uzrunāt un atrast, brīdinājuma kārtā bezdarbnieka parāds tiek nodots tiesu izpildītājam, un parāda piedziņa jau notiek civilprocesa likumā noteiktā kārtībā," stāsta NVA Eiropas Savienības fondu projektu departamenta direktors Pāvels Beļisovs.

Piesakoties NVA kursiem, bezdarbniekiem jāatceras ne vien par savām tiesībām, bet arī pienākumiem. Ja kursi nebūs apmeklēti, bezdarbniekam viena mēneša laikā būs jāatmaksā visa saņemtā stipendija un arī kursiem atvēlētie līdzekļi.

430 tūkstošu eiro parāds uzkrājies kopš 2007. gada, kad NVA sāka aktīvi piedāvāt dažādas apmācības. Tas kopumā attiecināms uz aptuveni 1400 personām, no kurām daļa parādu nemaksā, bet citi pamazām mēģina atdarīt nodarītos zaudējumus. Kursus pamet aptuveni 5% pieteikušos bezdarbnieku. Vairums tādēļ, ka atraduši darbu vai saslimuši, bet citi - intereses trūkuma dēļ.

Parāds nav jāatmaksā, ja bezdarbnieks var uzrādīt, piemēram ārsta zīmi par saslimšanu vai citus attaisnojošus dokumentus. Tomēr nereti šādu dokumentu nav. Mācību centrā BUTS arī skaidro, ka nereti bezdarbnieki pierakstās kursiem tikai, lai saņemtu apmēram 100 eiro mēneša stipendiju, kas paredzēta transporta un citiem izdevumiem.

"Kad viņi saņem šo stipendiju, pēc tam ir vairākas dienas, kad mēs mēģinām viņus sazvanīt un dabūt uz apmācībām. Dažs labs cilvēks varbūt to kuponu paņem tikai tāpēc, ka ir pienākusi kārta," stāsta mācību centra direktora vietnieks Mārtiņš Segliņš.

Kopumā bezdarbnieku uzkrātās parādu summas var sniegties no dažiem desmitiem centu līdz pat vairākiem simtiem un pat tūkstošiem eiro, jo formālās izglītības kursi izmaksā no 500 līdz pat 1600 eiro. Katru gadu NVA izdodas atgūt vidēji 40 līdz 50 tūkstošus eiro. Kuponu apmācības pērn izmantoja gandrīz 20 tūkstoši bezdarbnieku, gadu iepriekš teju 23 tūkstoši personu, bet 2015. gadā ap 17 tūkstošiem darba meklētāju.

Top komentāri

Elīzabete
E
Man palika 62 gadi,kā varu dabūt frēzētāja kursus? Kur pc tam dabūšu darbu,vai bezdarbnieku kantoris varēs palīdzēt?
Enģeļa viesis
E
VISI BEZDARBNIEKU KURSI IR NAUDAS ATMAZGĀŠNA, JO PRAKTISKAM LABUMAM NAV PIEMEROTI - tie ir formāli un tiek tēlots ka kāds kādu apmāca . Patiesībā atmazgā naudu, jo neko nemāca reāli vajadzīgu.
reptilis
r
...,sireālisma kalngals....,no bezdarbniekiem piedzen naudu:)))...,bet pats trakākais ,ka šie ļautiņi pat neaptver,ka tas ir ārprāts...un brīnās - kāpēc mūsu ...atgādinu mūsu cilvēki ...mūsu radinieki...noteikti šiem pamuļķiem ir radinieki ,kuri ir aizdevušies prom ...pat neaptver ,ko nozīmē vārdi - valsts attieksme!...,jo šie ierēdnīši un projektiņu administrātori nesaprot ,ka tie ir viņi ,kuri veido šo viedokli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas