Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Brauders iesniedzis sūdzību Latvijas varasiestādēm pret banku Swedbank

Investīciju kompānijas Hermitage Capital Management līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders iesniedzis sūdzību Latvijas varasiestādēm pret banku Swedbank, apgalvojot, ka tā bijusi iesaistīta Krievijas naudas atmazgāšanas skandālā, trešdien vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Brauders jau iepriekš iesniedzis sūdzības pret Swedbank Zviedrijas un Igaunijas varasiestādēm, apgalvojot, ka Zviedrijas bankas konti izmantoti, lai laikā no 2006. līdz 2012.gadam atmazgātu 176 miljonus eiro.

Lielākā daļa šīs summas jeb 117 miljoni eiro pārskaitīti caur Swedbank Igaunijas filiāli.

Kā teikts Latvijas varasiestādēm iesniegtajā Braudera sūdzībā, kas datēta ar 5.aprīli un ar kuru iepazinusies arī Reuters, 41 miljons pārskaitīts caur Latviju.

"Mēs sadarbojamies ar varasiestādēm visos mūsu nacionālajos tirgos, lai atrisinātu pašreizējos jautājumus, tomēr mums nav komentāru par šiem konkrētajiem gadījumiem, uz kuriem tagad norāda Bils Brauders," Swedbank pārstāve sakariem ar presi paskaidroja e-pasta vēstulē.

Braudera sūdzībā, kuru iesniedzis viņa uzņēmums Hermitage Capital Management, Latvijas varasiestādes aicinātas izskatīt šos apgalvojumus līdzās patlaban notiekošajai plašākajai izmeklēšanai, ko tās šobrīd veic saistībā ar Krievijas naudas atmazgāšanu.

Latvijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests Reuters norādīja, ka šādās lietās komentārus nesniedz, savukārt Latvijas Valsts Policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde apstiprināja, ka tā ir saņēmusi vēstuli no Braudera un ka izvērtēs tajā izklāstīto informāciju, tomēr komentārus nesniedza.

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas arī ir iesaistīta plašākā Baltijas valstu pārbaudē par Swedbank, atteicās komentēt.

Kā aģentūru LETA vēl 1.aprīlī informēja Swedbank pārstāvji Latvijā, Zviedrijas Ekonomikas policija pēc Braudera iesnieguma neuzsāks izmeklēšanu pret Swedbank par naudas atmazgāšanas iespējamību.

"Saskaņā ar Zviedrijas Ekonomikas policijas paziņojumu, nav pamata uzskatīt, ka ir veikts noziedzīgs nodarījums. Tikai neliela daļa no iesniegtās informācijas attiecināma uz pārskaitījumiem Swedbank Zviedrijas kontos, turklāt šie pārskaitījumi notikuši laika posmā no 2006.gada līdz 2012.gadam, tāpēc vērtējami atbilstoši tā laika likumdošanai. Jaunie, stingrākie kritēriji naudas atmazgāšanas likumos stājās spēkā tikai 2014.gadā. Tas nozīmē, ka pārskaitījumi, kas notikuši pagātnē, nevar tikt vērtēti pēc šodienas kritērijiem," skaidroja bankā.

Jau ziņots, ka iepriekš Brauders iesniedzis vairākas sūdzības vairākās valstīs, tostarp Igaunijā, kurā vaino naudas atmazgāšanā Danske Bank un Nordea.

Brauders kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka advokāta Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

2013.gadā Krievijas tiesa Brauderam aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem.

Par izvairīšanos no nodokļiem Krievijas tiesa 2013.gadā notiesāja arī Magņitski, lai gan viņš jau četrus gadus bija miris.

 

Top komentāri

budzis
b
Jebkura krievijas varas pārstāvja jahta vai īpašums ir lielākā vērtībā nekā šeit minētā summa. Jautājums, par kādu naudu krievu oligarhi pērk villas, pilis, jahtas un lidmašīnas UK vai ASV? Ar čemodāniņiem aizveda? Vai pārskaitīja caulielākajām Eiropas un ASV bankām?
Vecsčekists
V
Kas ir Bils Brauders?
Scorseze
S
Iesaku šim pajoliņam labāk pievērsties ASV nelikumīgajiem ieroču tirgošanas un "opozīciju sponsorēšanas" pasākumiem miljardu apmēros. Vēl nebūtu slikti, ja pieķertos ASV atbalstītajai narkotiku ražošanai un kontrabandai no Afganistānas, jo pēc starptautisko ekspertu atzinuma narkotiku bizness plaukst un zeļ šajā valstī tieši no brīža kad tur sāka saimniekot jeņķi. Pats Brauders ir liels afērists, to pat jeņķi paši atzīst:):):) bet mūsu tūdaliņi jau gatavi skriet un pildīt ko jeņķu pajoliņš grib!:):):):)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas