Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Bricis: Ziema nesīs aukstuma viļņus

Pagājušās nedēļas nogalē lielākajā Latvijas daļā uzsniga pirmais sniegs. Tas notika vēlāk nekā parasti, taču agrāk nekā pērn. Saskaņā ar vairākuma ārvalstu meteodienestu ilgtermiņa prognozēm līdzīga būs arī šī ziema - siltāka nekā vidēji, bet aukstāka par pagājušo, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Ziņās izdzirdot "oktobris bijis aukstāks par normu" vai "diennakts laikā nolijusi puse mēneša normas", daudzi cilvēki jautā, kas ir norma un vai laikapstākļos vispār kaut ko var saukt par normālu, ja reiz pagājušie Ziemassvētki Latvijā bija gandrīz tikpat silti kā šī gada Jāņi.

Lai izprastu lietas, cilvēki tās klasificē, apraksta un saliek pa plauktiem. Arī laikapstākļus. Pēc Pasaules Meteoroloģijas organizācijas noteikumiem 30 gadu perioda vidējie rādītāji ir klimatiskā norma. Proti, ja pēdējos 30 gados oktobra vidējā temperatūra ir +6,6 grādi, tā ir norma, un jebkāda novirze no tās arī tiek saukta par novirzi, lai gan zināms, ka ar šādu "normālo" temperatūru bijuši tikai daži no pēdējiem trīsdesmit oktobriem.

Spilgts piemērs, cik ātri aizmirstam neparastus laikapstākļus, ir 2013. gada pavasaris. Atceraties? Toreiz vēl aprīļa vidū aiz loga valdīja ziema un visās sarunās, tāpat arī tviterī griezās jau miljons reižu dzirdēti joki, ka "vasara mūs ir aizmirsusi" un "Jāņos būs sevišķi prātīgi jālec pār ugunskuru, ka nepaslīd uz ledus". 

Pat ja būtu precīzas ziemas prognozes, nebūtu viegli tās izstāstīt. Tieši cilvēku dažādās uztveres un pieredzes dēļ izstāstīt laika prognozi visai ziemai ir sarežģīts uzdevums. 

Vēl rudens sākumā daudzi rietumvalstu meteodienesti paredzēja, ka šī kalendārā ziema (decembris-februāris) Baltijas reģionā būs aukstāka par pagājušo, tomēr siltāka par klimatisko normu, taču jaunākās prognozes ir mainījušās.

ASV privātā meteoroloģijas organizācija AccuWeather prognozē, ka Baltijas valstīs, Polijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijā šoziem būs daudzi aukstuma viļņi, tāpēc ziemas vidējā gaisa temperatūra gaidāma zemāka par normu. Arī sniega sega būšot biezāka par ilggadējo vidējo, it īpaši Polijas austrumos, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijas rietumos.

Tālāk uz rietumiem būs krietni siltāks, un, piemēram, Skandināvijas valstīs - Zviedrijā un Norvēģijā - ziema būšot siltāka par normu. AccuWeather prognozē, ka šoziem Eiropā būs relatīvi maz vētru. Jau līdz šim rudens bijis neparasti mierīgs. Latvijā šosezon vēja brāzmas nav pārsniegušas 20 metru sekundē.

Visu Toma Briča rakstu Gaidāmā ziema var atnest aukstuma viļņus lasiet pirmdienas, 24.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas